Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Reizende tentoonstelling SustainAbility Art 4 in Haarlem

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstcentrum Haarlem
19-12-2019

Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de reizende tentoonstelling SustainAbility Art # 4 te zien. 16 kunstenaars tonen hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

De getoonde werken zijn zeer divers. Zo maakt Jet Naftaniel-Joëls van gebruikte koffiecupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt. Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken soms zichtbaar blijven.

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden  waarin ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. De Amsterdamse kunstenaar en huisarts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper, waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. Met Gaapster vertelt Vucetic het verhaal dat veel medicijnen nooit op vrouwen worden getest maar alleen op mannen. In de ogen van Vucetic een pure gok want werking en gebruik van medicijnen is anders bij vrouwen dan bij mannen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Maja Vucetic: 'Twee Gapers' (Afrikaanse Gaper en Polyfarmacie Gaper), 2018, acrylgips versterkt met glasvezel


Deelnemende kunstenaars Sustainability Art # 4. Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam,  Dana la Monda, Jet Naftaniel-Joëls,  Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen. Sustainability Art is een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en Amstelland Kunst. Sustainability Art # 4, met veel nieuw werk, is samengesteld door Marina Raymakers.

Sustainability Art # 4 18  januari tot en met 14 maart 2020. Opening: zaterdag 18 januari om 15.00 uur  (iedereen is welkom). Kunst centrum Haarlem. Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem www.kunstcentrum-haarlem.nl Geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 t/m 17.00 uur.

Sustainability (Duurzaamheid) is een breed begrip, simpel gezegd is het dat je bij de productie van je werk natuurlijke grondstoffen niet uitput en geen schade toebrengt aan de planeet. In 1987 definieerde de Verenigde Naties Sustainability Development als ‘een ontwikkeling’, waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeftes voorziet zonder de komende generaties de mogelijkheid te ontnemen om in hun behoeften te voorzien.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.