Bijgewerkt: 29 maart 2024

Reddingsactie beloond met de 'Pluim' van de politie

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
06-01-2011

‘Automobilist glijdt in sloot’ was de titel van het bericht, dat op woensdagochtend 29 december 2010 in het nieuws kwam. 'Om 8:56 uur gleed een automobilist uit de bocht, pardoes de sloot in. Het betrof een 42 jarige man uit Amstelveen, die met zijn wagen in Galjoen/Waardhuizen waarschijnlijk door de ijsvorming op het wegdek in de bocht de macht over het stuur verloor. Een passerende taxichauffeur aarzelde geen moment, sprong in het ijskoude water, sloeg de autoruit in van de zinkende, op zijn kop liggende auto en trok de bestuurder door het achterraam uit de auto.’

Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Alex Klein vertelt over zijn ongeluk te midden van echtgenote en dochtertje


De heer Maas, de taxichauffeur die de automobilist Alex Klein uit het water redde, kreeg voor zijn heldhaftige optreden op donderdag 6 januari 2011, de zogenaamde 'Pluim' van de politie overhandigd. Deze werd uitgereikt door Hans van Velden, wijkteamchef Zuid van de Politie Amsterdam-Amstelland op het raadhuis van Amstelveen. Ook burgemeester Van Zanen was bij de bijeenkomst aanwezig.

Voor de uitreiking van de politiepluim, was er in de werkkamer van burgemeester Jan van Zanen een bijeenkomst, waar het slachtoffer van het ongeluk en zijn redder hun verhaal konden vertellen aan de aanwezigen.

Alex Klein vertelde zijn verhaal: 'Plotseling had ik het koude water en ijs over mij heen en het raam was gebarsten. Ik heb geprobeerd om het raam naar buiten te duwen, maar door het koude water kreeg ik hartritme stoornissen. Ik was toch wel koelbloedig, want ik zocht gewoon een uitweg en omdat in de auto een luchtbel was ontstaan,Maar veel kracht had ik niet en ik zag het niet meer zitten. Ik kon ook niet verder komen, mijn ogen gingen dicht. Ik dacht: dat was het!

Toen was daar meneer Maas die mij uit de auto heeft getrokken en stond ik plotseling in de sloot rechtop. Ik was helemaal verward. '

Rick Maas taxichauffeur vertelde zijn kant van het verhaal: 'Ik rij taxi op Schiphol en toevallig was ik met klanten in Waardhuizen aanwezig. In de verte zag ik het gebeuren, een auto op zijn kop in het water, net zoals je in de film ziet. Je ziet iemand in de auto in een flits naar beneden glijden en terechtkomen in het water. Ik dacht: wat nu?

Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Rick Maas, vertelt zijn verhaal tussen Hans van Velden, wijkteamchef Zuid van de politie en zijn zwager


Maar ik had het sterke gevoel, dat ik daarheen moest en dat heb ik ook gedaan. Ik zag nog mensen over de brug te lopen en daar verder was het doodstil. Dat was ook iets heel aparts. Mensen die naast me stonden, riepen: “Hallo, is daar iemand?” Ik hoorde helemaal niets. Toen realiseerde ik me, dat ik een hamer heb liggen in de taxi. Die heb ik snel opgehaald en ben het water ingegaan.

Voor mij stond alleen maar vast, ‘die meneer moet eruit!’ Ik denk, dat iedereen dat kan doen, alleen moet je op het juiste moment de juiste knop omzetten. Ik was heel erg kalm en rustig en sprong in het water en toen zag ik Alex aan het achterraam tikken. Toen het glas brak, leek het wel alsof de vliezen braken zoals bij een geboorte. Alex had een hoofdwond vol met bloed en water en ik heb hem gegrepen en uit de auto getrokken. Hij was helemaal verward. Sindsdien slaap ik helemaal niet goed, heb ook de griep gekregen en het is nog steeds niet over.'

Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen stelt zijn vragen. In de achtergrond staat Susan van Vliet communicatieadviseur van de gemeente


Het kleine gezelschap in de werkkamer van de burgemeester, was helemaal stil geworden van het verhaal van het slachtoffer en zijn reddende engel. Burgemeester Jan van Zanen luisterde met groot medeleven naar de twee mensen en vervolgens zei hij tegen de heer Maas: 'In ieder geval is de drenkeling u eeuwig dankbaar, maar ik wil het breder trekken, - daarom doe ik hieraan mee,- voor de samenleving is het geweldig, dat mensen zoals U- dit doen. Wij zijn natuurlijk heel erg blij, dat u kreeg ingegeven om in het water te springen!'

De heer Klein had een auto, dat met winterbanden was uitgerust en in tegenstelling, zoals dat veel mensen denken, de met winterbanden, met het antiblokkeersysteem ABS, ESP (Elektronisch Stabiliteitsprogramma) en andere technische snufjes uitgeruste auto’s helpen niet altijd op het ijs. Autorijden met het ijs op de wegdek vereist lage snelheid, goede sturing en concentratie, want zie je maar: een ongeluk zit in een kleine hoekje.

Pluim

Na het vertellen van de verhalen liep het gezelschap naar de B & W kamer, waar het uiteindelijke doel van de middag werd volbracht: taxichauffeur Rick Maas kreeg zijn Pluim voor zijn reddingsactie  van Hans van Velden wijkteamchef Zuid van de Politie Amsterdam-Amstelland.

Politie pluim?

De pluim is een verzilverd veertje, in het leven geroepen om te onderstrepen, dat iedereen op zijn, of haar eigen manier kan bijdragen aan een omgeving, waarin mensen op een prettige en veilige manier kunnen samenleven.

Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De verzilverde 'Pluim' van de Politie Amsterdam-Amstelland


De betrokkenheid van burgers bij hun eigen veiligheid èn die van hun omgeving is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. Met de pluim laat de politie haar dank en waardering blijken aan burgers, die op dat gebied een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Rick Maas krijgt de zogenaamde 'Pluim' van de politie voor zijn uitzonderlijke prestatie


Ongeluk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: Burgemeester Jan van Zanen, Rick Maas, Alex Klein, Hans van Velden wijkteamchef politie, echtgenote en dochter van de heer Klein


De heer Klein overhandigde de aanwezigen op een A4-tje uitgeprint zijn 'wensen' voor mensen die bij zo’n ongeluk betrokken raken:

Tips voor omstanders

- Als je een auto in het water ziet en er is niemand bij: Bel 112 en zorg dat je iemand bij de ontsnapping kan redden (let op jouw eigen veiligheid)

- Probeer contact te krijgen met de persoon binnen en laat dus weten, dat er iemand is om te assisteren

- Zorg, dat je zowel voorin naast de bestuurdersstoel een "life hammer" (kleine hamer) hebt, maar ook bij het achterraam (Let er op: het achter en voorraam zijn dikker dan de zijramen)

- Zorg dat je een slipcursus hebt gehad

- Let er op: om de grens van dooien en vriezen treedt onverwachte gladheid op

-Zorg ervoor, dat zowel slachtoffer als redders tegen onderkoelingsverschijnselen worden beschermd

- Besteed evenzoveel aandacht aan het slachtoffer als de redder

- Volgens mij is een rol aluminiumfolie om slachtoffers toe te dekken ook van belang in een auto en standaard in sommige verbanddozen

Tips voor de fabrikanten van auto's

-Zorg ervoor, dat bij de bestuurder en bij het achterraam life hammers worden gemonteerd

-Zorg ervoor, dat ramen een mogelijkheid komt. om ze in één keer te openen

-Zorg ervoor, dat de achterbak makkelijk van binnenuit geopend kan worden

-Zorg ervoor, dat noodverlichting aan gaat bij een ongeluk

-Zorg ervoor, dat auto’s minder snel vol kunnen lopen met water

-Zorg ervoor, dat auto's in noodsituaties zelf hun locatie doorgeven



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.