Bijgewerkt: 18 juni 2024

Recreatie in toekomstig Amstelland

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
13-10-2005

Studenten uit Delft, Essen en Frankfurt en hun docenten lieten afgelopen vrijdagmiddag in een eindpresentatie zien wat de mogelijkheden zijn om het gebied verder te verbeteren.

Op landgoed Wester-Amstel, presenteerden de studenten hun plannen. Drie dagen hadden ze de tijd gekregen om het gebied te bekijken. Lopend, per auto en per fiets. Waar het om ging was het gebied beter toegankelijk te maken vanuit de stad, met als doel ontstressen en recreëren.

De toegankelijk moet nog beter worden, zowel fysiek als in de hoofden van de inwoners. De afgelopen twee jaar hebben Amsterdam en de omliggende gemeenten het proces 'Toekomst Amstelland' opgezet. Mede dank zij internationale subsidie, verstrekt door SAUL (Sustainable and Accessible Urban Landscapes) kan Amstelland ontwikkeld worden tot een plek die tegemoet komt aan de behoeften van de stadsmens.

Andere Europese steden doen ook mee. Groot-Londen, Frankfurt, Rhein-Ruhrgebied, Saarland en de stad Luxemburg. Femke Vergeest van Staatsbosbeheer:

„Hoe meer mensen er in een stad komen wonen, hoe belangrijker het is om te recreëren dicht bij huis. In de directe omgeving zodat men niet uren in de auto hoeft te zitten om een plek te vinden. Daarom worden de landschappen rond een stad steeds belangrijker."

„Vooraf heb ik tegen de studenten gezegd, prop niet te veel in je hoofd, pittig vlammend spul gaat vanzelf branden. De studenten studeren allen landschaparchitectuur, landschapinrichters en zijn landschapplanners"

Een van de ideeën was om eilandjes te maken. Afhankelijk van de breedte van de Amstel kunnen drie verschillende eilandjes langs de oever worden gecreëerd.. Op die eilandjes verschillende landschapjes. Bijvoorbeeld om te vissen, te picknicken met waterpunten voor drinkwater. In het lager gelegen polderlandschap zouden - visueel doorlopend - ook waterpartijen kunnen worden aangelegd met randen voor recreatie.

Ook kan het gebied beter bij Amsterdam worden betrokken: groene vingers die tot ver in de stad doorlopen, door twee oost/west verbindingen maken tussen de polders bij Amsterdam en Amstelveen en het Amsterdamse Bos. Een Afrikaanse studente bedacht het plan om Horizongezichten aan te brengen. „Dat doe je door parkeergebieden bij de snelwegen aan te leggen. Zodat je kunt genieten van het groene landschap en de horizon. Langs de snelwegen de grond schuin ophogen tot aan de rand van de snelweg. En dat beplanten.

Dat geeft een ander ruimtelijk gevoel, zeker als je er bomen op plant." Ook was er het idee om langs snelwegen zogenaamde 'open deuren' te creëren. Een doorkijk naar de natuur. Achter die open deur een parkeergelegenheid en een ruimte om bijvoorbeeld om te kunnen kleden om te gaan skaten op een grote aangelegde skatebaan. En de mogelijkheid om in het gebied meer de boer op te kunnen gaan. Geen gesloten boerderijen, maar boerderijen waar wat genuttigd kan worden en waar eigengemaakte producten kunnen worden gekocht.

door Ans Glasius

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.