Bijgewerkt: 23 juli 2024

Rabobank waarschuwt voor internetcriminelen

Nieuws -> Internet

Bron: Persvoorlichting Rabobank Groep
30-01-2008

De Rabobank heeft vandaag via haar website klanten gewaarschuwd dat internetcriminelen het eventueel gemunt hebben op hun betalingsverkeer. Ook heeft men de klanten gemeld dat als zij optreden als “katvanger”* voor internetcriminelen de bank aangifte doet bij justitie.

Afkoppelen

Niet alleen de Rabobank maar alle banken zijn tegenwoordig voortdurend alert op aanvallen door cybercriminelen. Tot nu toe is het slechts in een gering aantal gevallen gelukt om via virus-aanvallen op thuiscomputers geld van klanten te stelen. De bank heeft naar aanleiding van de aanvallen door internetcriminelen nog meer veiligheidsmaatregelen genomen.

Zodra de bank het vermoeden heeft dat klanten een geïnfecteerde pc hebben worden zij tijdelijk afgekoppeld van internetbankieren. De klant wordt geïnformeerd over het risico en de maatregelen die nodig zijn om weer veilig te kunnen internetbankieren.

3xkloppen

Banken en geld hebben al eeuwen een sterke aantrekkingskracht op criminelen. Ook zij gaan met hun tijd mee en passen met de komst van nieuwe technologieën hun werkwijze aan. Banken doen er natuurlijk alles aan om internetbankieren veilig te houden. Die veiligheid is over het algemeen gewaarborgd maar het is belangrijk dat klanten zich realiseren dat ze niet op de automatische piloot inloggen.

Deurklopper Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Eerst 3 keer kloppen, voor het inloggen


Als bank en consument beiden hun verantwoordelijkheid nemen is de kans op virtuele beroving nihil. Op www.3xkloppen.nl van de Nederlandse Vereniging van Banken staat nog eens goed op een rij waar men allemaal op moet letten en wat men allemaal kan doen om te voorkomen dat men het slachtoffer wordt van cyberboeven.

Wat is een katvanger

Een katvanger is in dit geval iemand die zijn bankrekening ter beschikking stelt aan internetcriminelen om geld weg te sluizen. Vaak wordt de klant benaderd via mail en wordt hem of haar een lucratieve bijverdienste aangeboden als men bereid is om geld te ontvangen en dat vaak snel naar een aantal (buitenlandse) rekeningen door te sluizen.

Een bepaald bedrag mag men zelf houden voor de bewezen dienst. Mensen die hier aan meewerken, al dan niet bewust, plegen een strafbaar feit waartegen Rabobank altijd aangifte zal doen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.