Bijgewerkt: 16 april 2021

RIVM: geen landelijk advies hervaccinatie kinkhoest

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
23-11-2011

Kinkhoest is een ziekte die ondanks vaccinatie in Nederland nog regelmatig voorkomt, soms ook bij volwassenen. Bij hen zijn de klachten over het algemeen mild. Zij kunnen ongemerkt nog niet gevaccineerde zuigelingen besmetten. Bij deze onbeschermde zuigelingen kan kinkhoest ernstig verlopen.

Daarom wordt in een aantal landen hervaccinatie tegen kinkhoest voor aanstaande ouders en zorgverleners aanbevolen. In Nederland is het aan de Gezondheidsraad om te adviseren over het vaccinatiebeleid. Op dit moment is er geen landelijk advies voor een hervaccinatie tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die leidt tot ernstige en langdurige hoestbuien. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Kinkhoest komt in golven voor en het RIVM krijgt in de piekjaren (om de drie tot vier jaar) meer dan duizend meldingen. Jaarlijks zijn er 100 tot 300 ziekenhuisopnamen door kinkhoest, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen baby’s betreft. De afgelopen tien jaar zijn drie baby’s aan kinkhoest overleden.

Bordetella Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Roodgekleurde Bordetella pertussis bacteriën onder de microscoop


Vaccinatie

Vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 8 weken krijgen alle baby’s een uitnodiging voor een serie DKTPHib-hepB-vaccinaties (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, Hib-infecties en hepatitis B). De bescherming tegen kinkhoest wordt na twee maanden geleidelijk opgebouwd. Na drie vaccinatie zijn kinderen beschermd. Jaren later kan toch kinkhoest optreden doordat de bescherming afneemt en doordat de kinkhoest-bacterie kans ziet zich aan de bescherming te onttrekken.

Hygiëne

Naast vaccinatie helpt hoesthygiëne om kinkhoest te voorkomen. Kinkhoest wordt onder andere overgedragen door hoesten en niezen. Omdat bij ongevaccineerde zuigelingen kinkhoest ernstig kan verlopen, is het voor deze groep kinderen aan te raden om contact met hoestende en niezende mensen zoveel mogelijk te vermijden. Voor persoonlijke vragen kunt u contact opnemen met de huisarts, of GGD.

Kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen. De incubatietijd is 7 tot 10 dagen, soms langer. Kinkhoest is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet 90%.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.