Bijgewerkt: 27 september 2022

PvdA wil desnoods eigen coffeeshop

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
12-09-2007

De PvdA-Amstelveen meent, dat voor de verbetering van de veiligheid desnoods een coffeeshop in Amstelveen gevestigd moet worden. De partij zegt dat in een reactie op nasleep van de moord bij de avondwinkel aan de Kalfjeslaan vorige maand.

Voordat een coffeeshop in beeld komt, wil PvdA-gemeenteraadslid Theo Houwink ten Cate, eerst bekijken of herinrichting van de openbare ruimte aan de Kalfjeslaan afdoende is. „Dat zou de meest ideale situatie zijn," zegt hij.

Ten Cate Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Theo Houwink ten Cate raadslid voor de PvdA, woordvoerder voor financiën, veiligheid, bestuur en organisatie
Voor repressieve maatregelen, zoals fouilleren op straat en cameratoezicht voelt de PvdA niet. De partij ziet dat als inbreuken op de privacy en meent dat de burger zich onbespied door de openbare ruimte moet kunnen blijven begeven.

Vervolgens komt voor de PvdA dan het spreiden van de nu aan de Kalfjeslaan gevestigde bedrijvigheid in beeld. „Wij denken dat de aanwezigheid van een café, een slijterij, een avondwinkel en een coffeeshop geen ideale combinatie vormt," zegt Houwink ten Cate. Volgens hem is een coffeeshop in Amstelveen zelf een betere optie dan de huidige situatie.

„We moeten niet onze kop in het zand steken, want in feite hebben wij al een eigen coffeeshop. Alleen bevindt die zich net over de gemeentegrens." De PvdA erkent dat het coffeeshop idee controversieel is en niet op veel enthousiasme kan rekenen bij de coalitiepartners CDA en VVD. Maar de sociaaldemocraten zien wel duidelijke voordelen:

 „We bepalen dan zelf waar en hoe we de verkoop van de in Nederland gedoogde softdrugs in de late avonduren organiseren," aldus Houwink ten Cate. Ook van de avondwinkel vraagt de PvdA zich af of de Kalfjeslaan wel de optimale plek is. „Een avondwinkel is wat ons betreft een goede voorziening, maar die hoeft niet noodzakelijkerwijs op het noordelijkste punt van de gemeente te liggen. Wat meer in het midden is misschien beter."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.