Bijgewerkt: 20 juli 2024

PvdA-Amstelveen steunt de economische daklozen

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA-Amstelveen
09-05-2019

Het kan iedereen overkomen: werkloosheid, echtscheiding of faillissement. Wie hier mee te maken krijgt, moet soms snel op zoek naar andere woonruimte. Zoals bekend is dat lastig te vinden in Amstelveen. Een tijdje bij vrienden of familie op de bank kan vaak wel, maar dat houdt een keer op en dan wordt het pas echt vervelend. Wie dan op straat belandt, wordt 'economische dakloze' genoemd. De Partij van de Arbeid-Amstelveen heeft het initiatief genomen voor een motie in de gemeenteraad van Amstelveen die het college van B en W verzoekt meer voor deze mensen te doen.

Foto Amstelveen
(Bron PvdA-Amstelveen - 2019)

Arnout van den Bosch raadslid van PvdA-Amstelveen


Die motie is in de Raadsvergadering van 8 mei 2019 unaniem aangenomen. PvdA-Amstelveen raadslid Arnout van den Bosch: 'We kennen allemaal de verhalen: steeds meer mensen die met spoed woonruimte nodig hebben belanden op straat. Voor de Partij van de Arbeid is dat onaanvaardbaar. In een beschaafd land horen mensen niet op straat te belanden. Het doet daarom pijn om te zien dat het probleem groeit.'

Het is een onderwerp waar meer mensen zich zorgen over maken. Ook de Nationale Ombudsman trok recent aan de bel in een brief (pdf 5 pagina’s) aan de Nederlandse gemeentes. Voorheen waren daklozen meestal mensen met een verslaving of psychische problemen. Daar is de hulpverlening nu nog grotendeels op afgestemd. Mensen zonder zulke problemen worden zelfredzaam genoemd, die kunnen vaak nergens terecht. Al helemaal niet als ze inmiddels zijn uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP).

Als je niet staat ingeschreven in Amstelveen, ben je formeel geen Amstelvener. Daardoor is het probleem ook lastig in cijfers uit te drukken. De Gemeente Amstelveen richt zich immers op Amstelveners. Voor zover er cijfers zijn, zijn ze dus onvolledig. Dat blijkt onder meer uit de beantwoording van schriftelijke vragen die de PvdA eerder heeft gesteld. Arnout van den Bosch: Voor een passende oplossing van het probleem zijn harde feiten nodig. Dat is nu de eerste opgave, daarna moet de gemeente snel aan de slag met oplossingen. Dat is tevens de strekking van de aangenomen motie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.