Bijgewerkt: 6 december 2023

Project 'Apps for Amsterdam'

Nieuws -> Internet

Bron: Stadsregio Amsterdam / Rijksoverheid
08-04-2011

Stadsregio Amsterdam eerste overheid met open realtime reisinformatie voor apps

Stadsregio Amsterdam biedt vanaf vrijdag 8 april 2011, als eerste overheidsinstantie in Nederland, realtime reisdata aan voor het ontwikkelen van apps, websites en andere initiatieven.

Dat doet ze door de gegevens van twee GVB-buslijnen, lijn 192 en 195, beschikbaar te stellen aan het project 'Apps for Amsterdam'. Computerprogrammeurs en ontwerpers worden in dit project uitgenodigd om programma’s en applicaties te ontwikkelen op basis van opengestelde data van de overheid.

Geheel in lijn met de uitspraken van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 22 maart 2011 om als overheid open data oplossing te bevorderen en hiermee innovatie te stimuleren wordt op het gebied van openbaar vervoer in Amsterdam het goede voorbeeld gegeven.

Stadsregio Amsterdam en GVB hebben de handen ineengeslagen om het beschikbaar stellen van betrouwbare en actuele reisinformatie mogelijk te maken. GVB zal starten met het aanbieden van actuele data van de buslijnen van en naar Schiphol: lijn 192 en 195.

Door het aanbieden van deze realtime reisinformatie naast de al beschikbare statische reisinformatie via bijvoorbeeld Google en OV9292 kan de dienstverlening naar de reiziger worden verbeterd. Vanaf vandaag kunnen er namelijk diensten en applicaties worden ontwikkeld die reiziger optimaal op de hoogte houden van de realtime reisinformatie, zoals de actuele vertrektijden en eventuele vertragingen.

apps  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Apps op het scherm van een iPad


De beschikbare openbaar vervoerdata komen voor het publiek beschikbaar via een website van Stichting OpenGeo (http://api.openov.nl). Dit is een onafhankelijke organisatie die als doel heeft om allerlei geografische informatie voor het publiek te ontsluiten.

Om ontwikkelaars te stimuleren applicaties voor reisinformatie in het openbaar vervoer te bouwen, stelt de Stadsregio een prijs beschikbaar aan Apps for Amsterdam van €1.250,- voor de beste applicatie. Inzenden van een app kan tot uiterlijk 4 mei 2011. Geïnteresseerde deelnemers kunnen voor alle verdere informatie over de prijsvraag terecht bij de website www.appsforamsterdam.nl  De winnaar wordt op 25 mei bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Gebruik overheidsdata kans voor innovatie ondernemers

Overheidsdata worden in de toekomst zo veel mogelijk ter beschikking gesteld aan ondernemers. Denk daarbij aan de gegevens van het KNMI die buienradar gebruikt.

Innovatie

'De schat aan overheidsdata leent zicht fantastisch voor innovaties. Dat levert de BV Nederland groei en banen op,' aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Digitale Agenda.nl

Dat zei hij maandag 21 maart 2011 na afloop van een bijeenkomst met diverse vertegenwoordigers uit de ICT-sector. Het beter benutten van ICT voor nieuwe producten en diensten is het belangrijkste uitgangspunt van de Digitale Agenda.nl, die in mei verschijnt. Deze Agenda is een uitwerking van de Europese plannen van Eurocommissaris Kroes voor Nederland en een uitwerking van de recent verschenen bedrijfslevenbrief.

Economische groei

ICT vormt een belangrijke aanjager voor vernieuwingen in de industrie en dienstensector. Bijna 60 procent van de economische groei in de periode 1985-2006 is te danken aan ICT-toepassingen. De bijeenkomst met de sector had als doel om na te gaan hoe ICT nog beter benut kan worden voor innovatie in de Nederlandse topsectoren.

Maatschappelijke toepassingen ICT

Vertegenwoordigers van verschillende brancheorganisaties en bedrijven, zoals Hyves, Google en IBM, spraken met elkaar over de kansen op het terrein van ICT. Aan bod kwamen onder meer cloud computing, maatschappelijke toepassingen van ICT, supersnel breedband, wegnemen van hinderlijke regels die innovatie belemmeren en hoe de regeldruk voor bedrijven met behulp van ICT kan worden verminderd.

Nieuwe bedrijvenbeleid

Verhagen lanceerde onlangs zijn nieuwe bedrijvenbeleid. Voor alle innovatieve (MKB) ondernemers in Nederland komt er meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de belastingen verlaagd (WBSO, Vpb) en wordt de regeldruk fors verminderd. Negen topsectoren zoals de chemie en water staan daarnaast centraal.

Ondernemers en wetenschappers zitten hierbij samen aan het stuur om de topsectoren tot de top van de wereld te laten horen. Bijvoorbeeld door het aanpakken van hinderlijke regels, het stimuleren van starters/snelle groeiers en beter vakonderwijs. Door te zorgen, dat deze negen sectoren wereldwijd (blijven) uitblinken onderscheidt Nederland zich, wat een impuls geeft aan nieuwe banen en groei. Voor de nieuwe aanpak is in totaal meer dan 1,5 mld. euro beschikbaar.

Wat is een app?

Applicatie software, ook wel bekend als een applicatie of een 'app', is software ontworpen om de gebruiker aan enkelvoudig of meervoudig bijbehorende specifieke taken uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere zakelijke software, boekhoudsoftware, office suites, grafische software, en mediaspelers.

De meest populaire apps zijn bijvoorbeeld muziek, sociaal netwerken, ibooks, spelletjes, educatie, medische en nog vele andere. Webapplicaties - of web apps - combineren de kracht van het internet met de eenvoud van multi-touch-technologie, allemaal op een 3-4-inch scherm van de smartphone.

Een smartphone is een mobiele telefoon, die meer geavanceerde computervermogen en connectiviteit biedt dan een gewone telefoon. Smartphones kunnen beschouwd worden als handheld computers geïntegreerd in een mobiele telefoon.

Smartphones draaien in de achtergrond complete besturingssysteem om een platform te bieden voor applicatie ontwikkelaars. Een smartphone kan worden beschouwd als een Personal Pocket PC met de mobiele telefoon functies. Kijk ook op de website van Apple Apps  for iPhone en iPad, of Google’s Android MarketAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.