Bijgewerkt: 18 augustus 2022

Progressieve rockband Cynic in P60

Nieuws -> P60

Bron: P60
13-12-2011

Cynic, de progressieve rockband die de gulden middenweg heeft gevonden tussen death metal en jazz fusion komt naar Amstelveen. De vooruitstrevende groep, die bekend staat om het uiterst technische spel en optredens vol melancholiek, is vastbesloten om op dinsdag 20 december 2011 een gedenkwaardige rockshow neer te zetten, waarin regels niet bestaan.

Mede door hun inspiratie vanuit een breed scala aan muziekstijlen, zijn de innovatieve rockers sinds de oprichting in 1987 uitgegroeid tot een van dé cultbands binnen het genre. Ze ontwikkelden zich in de jaren 90 richting complexe (jazz)ritmes en electronische stijlen. Alhoewel deze combinatie zeer ongebruikelijk lijkt, past deze geheel in de alternatieve houding van het prog-genre. Cynic is progressief in de zuiverste vorm van het woord.

cynic Amstelveen
(Foto Mike Eller - 2011)

Paul Masvidal en Sean Reinert van Cynic


Oprichters Paul Masvidal en Sean Reinert zijn de ruggegraat en in feite de enige twee echte leden van het metalcollectief. Bij hun studiowerk maakten zij reeds gebruik van een twaalftal musici, waaronder de Nederlanders Tymon Kruidenier (gitaar, vocalen) en Robin Zielhorst (bas). Live doen de breinen achter Cynic een beroep op Brandon Giffin op bas en Max Phelps op gitaar.

Het uit Miami afkomstige duo bracht op 11 november Carbon-Based Anatomy uit. Masvidal omschrijft de nieuwe EP met recht als een filosofische en muzikale reis. De deathmetal-invloeden hebben meer en meer plaats gemaakt voor atmosferische symfonieën en cleanere vocalen. Een nieuwe stijl voor Cynic, die Masvidal betitelt als ‘Breath Metal’.

In P60 zullen de Amerikanen worden bijgestaan door maar liefst twee support acts. Chimp Spanner is het geesteskind van metal-wonderkind Paul Antonio Ortiz, die alle instrumenten op zijn albums Imperium Vorago en At The Dream’s Edge zelf bespeelde. Live vertolkt hij zijn unieke prog-metalproducties met een voltallige band.

Hypno5e, de ambient metalformatie uit Montpellier zal met werk van het album Des Deux L’une Est L’Autre en originele videoconcepten het publiek in een metaltrance sussen. Kaarten zijn te koop via de P60 website (www.p60.nl), alle Primera winkels en Ben’s Corner.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.