Bijgewerkt: 19 april 2024

Primeur in Nederland: samenwerking gemeente en Amstelveens gemeenschapsfonds

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-05-2009

Op maandagmiddag 11 mei 2009 tekenden wethouder Jan-Willem Groot van economische zaken en de heer Renze Hasper voorzitter van de Stichting Gemeenschapsfonds Amstelveen (SGA) het convenant tot samenwerking voor goede doelen en maatschappelijke projecten.

Gemeenschapfonds  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Vlnr.: De heer Renze Hasper voorzitter van de Stichting Gemeenschapsfonds Amstelveen, wethouder Jan-Willem Groot, Prof. dr. Theo Schuyt hoogleraar Filantropische Studies, van de Vrije Universiteit en de heer Erik Meijer penningmeester, district directeur Particulieren Amstelveen van ABN Amro bank


Amstelveen is de eerste gemeente in Nederland, die een samenwerking met de SGA en lokale marktpartijen begint om projecten en goede doelen te faciliteren. Bij de ondertekening beogen partijen om Amstelveense filantropische projecten te steunen en te faciliteren. Het gaat voornamelijk om economische, sociale, educatieve, culturele en ecologische initiatieven.

Gemeenschapfonds  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Prof. dr. Theo Schuyt vertelt over de werking van Community Foundations over de hele wereld


Ondertekenaars gaan elkaar steunen bij informatie-uitwisseling, het actief zoeken naar private bijdragen voor maatschappelijke doelen en het afstemmen van hun beleid. De gemeente spant zich bovendien in om regelgeving omtrent filantropie te versoepelen. Naast deze nieuwe vorm van samenwerking is de financiële steun van de lokale banken en notarissen een nieuwe stap. De financiële intermediairs bieden een promotiecampagne aan en geven zo hun medewerking in deze privaat-publieke samenwerking.

De wijze van samenwerking tussen de particuliere stichting, private partijen en de gemeente is op deze manier een primeur in Nederland. De Taskforce 'Geven voor weten' pleitte in het voorjaar 2007 bij de regering voor een landelijk convenant om een politiek signaal af te geven dat de overheid en filantropische initiatieven elkaar kunnen versterken.

Gemeenschapfonds  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De ondertekenaars van het convenant: de heer Renze Hasper voorzitter van de Stichting Gemeenschapsfonds Amstelveen en wethouder Jan-Willem Groot


Omdat er landelijk nog geen concrete afspraken zijn gemaakt om dit soort initiatieven te steunen, is op lokaal niveau een aantal samenwerkingsverbanden gestart. Behalve Amstelveen is de gemeente Maastricht op dit moment met een vergelijkbaar traject bezig. De SGA hoopt dat het voorbeeld van Amstelveen en Maastricht snel wordt opgevolgd door andere overheden. Ter vergelijking zijn de laatste tien jaar in Duitsland 235 nieuwe filantropische fondsen ontstaan.

In Amstelveen worden bijdragen aan het fonds evenredig verdeeld over deelfond-sen, waaronder welzijn, onderwijs en onderzoek, kunst en cultuur, natuur en milieu, gezondheidszorg, kerk en levensbeschouwing.

Voor meer informatie: www.geveninnederland.nl  www.gemeenschapsfondsamstelveen.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.