Bijgewerkt: 20 juli 2024

Prijswinnaars van de Architectuurprijs Amstelveen 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-04-2023

In Museum Jan zijn op donderdag 13 april 2023 tijdens de feestelijke Avond van de Architectuur de winnaars bekend gemaakt van de Architectuurprijs Amstelveen 2023 in de categorie woongebouwen en overige gebouwen. Er waren 17 genomineerden. Een vakjury reikte de juryprijzen uit en Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening de publieksprijzen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Prijswinnaars van de Architectuurprijs Amstelveen 2023 met burgemeester Poppens en wethouder Gordon

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Bovenkerkerweg 123a

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Vrijstaande huis aan Tjalk 1

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Clubhuis van Sporting Martinus

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Noorddamcentrum

Architectuurprijs. De categorie woongebouwen kende tien genomineerden, de categorie overige gebouwen zeven genomineerden. De vakjury koos voor het ontwerp van het vrijstaande huis aan Tjalk 1 in de categorie woongebouwen. Het Noorddamcentrum won de eerste prijs in de categorie overige gebouwen.

Publieksprijs. Bij de publieksprijzen koos het publiek voor de woning aan de Bovenkerkerweg 123a in de categorie woongebouwen. Het clubhuis Sporting Martinus won in de categorie overige gebouwen. Ook hier waren in totaal 17 genomineerden.

De genomineerde projecten zijn geselecteerd door een vakjury. Ook inwoners konden gebouwen gemotiveerd aandragen en uiteindelijk hun stem uitbrengen voor de publieksprijzen. Een vijftal inwoners die gemotiveerd gestemd hadden, kregen een uitnodiging voor de avond en een cadeaubon.

Inspirerende avond. De avond van de Architectuur is een initiatief van de gemeente Amstelveen en bedoeld voor degenen in de stad die zich met nieuwbouwprojecten bezighouden. De architectuurprijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor bijzondere architectuur in de stad en inwoners daar meer bewust van te maken. De avond in Museum Jan werd niet alleen benut voor het uitreiken van prijzen. Marijn Schenk droeg het stokje over aan de nieuwe stadsbouwmeester Erik Wiersema. Beiden gaven hun visie op architectuur, landschap en stedenbouw van Amstelveen. De avond bood inspiratie en aanleiding tot gesprek over het belang en de waarde van architectuur. Vorm is net zo belangrijk zo niet belangrijker dan functie.

Architectuur met lef. Wethouder Floor Gordon gaf de aanwezigen mee dat wat haar betreft de architectuur in Amstelveen nog wat spannender kan. De huidige architectuur kent veel aandacht voor materiaalgebruik, vormgeving en uitstraling vaak goed passend bij de omgeving maar mist soms wat lef. Floor Gordon: 'Waar zijn die inspirerende gevels met een overdaad aan groen? Expressieve spannende vormen? Verscheidenheid in architectuur prikkelt en draagt daarmee bij aan het woongenot van onze inwoners.' De wethouder vraagt ook aandacht voor het belang van verduurzaming en innovatie in de architectuur. 'Wat geweldig dat er bij alle winnende gebouwen veel aandacht was voor duurzaamheid. Ik hoop dat dit anderen inspireert. Duurzaamheid betekent niet alleen energieneutraal, maar ook aandacht voor hergebruik, houtbouw of biobased materialen.'

Top 3 vakjuryprijzen. Vakjuryprijs woongebouwen: 1. Woning Tjalk 1 – Marco van Zal architecten. 2. Appartementengebouwen ‘Klaasje’ – LEVS architecten. 3. Appartementen ‘Up Mountain’ - Rijnboutt

Vakjuryprijs overige gebouwen: 1. Uitbreiding en renovatie Noorddamcentrum – Hoogeveen architecten. 2. Clubhuis Sporting Martin. s – Blackbox architecten. 3. Herman Wesselink college – RoosRos architecten

De jury. De vakjury bestaat uit een vijftal leden uit het culturele veld en is samengesteld door onafhankelijk en voormalig stadsbouwmeester Marijn Schenk en gemeentelijk stadsarchitect en adviseur Welstand Jan Grupstra. Voorzitter en architectuurhistoricus Marieke Berkers reikte de vakprijzen uit: een trofee voor de eerste prijs winnaars en certificaten voor alle winnaars. De trofeeën zijn gemaakt naar een ontwerp van de Amstelveense kunstenaar Annette van Waaijen. De publieksjury bestond uit inwoners die via het online participatieplatform denkmee.amstelveen.nl konden stemmen. Dat hebben zo’n 1.500 mensen gedaan. In beide categorieën is één publieksprijs uitgereikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.