Bijgewerkt: 19 mei 2024

President Zelenskij zegt dat Rusland een ernstige bedreiging vormt voor de Europese levenswijze

Nieuws -> EU

Bron: Europees Parlement
10-02-2023

President Volodymyr Zelenskij van Oekraïne heeft op donderdag 9 februari 2023 tijdens een buitengewone plenaire vergadering in Brussel het Europees Parlement toegesproken.

Bij de opening van de zitting zei Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, tegen president Zelenskij: 'Wij begrijpen dat u niet alleen voor uw waarden vecht, maar ook voor de onze. Oekraïne is Europa en de toekomst van uw land ligt in de Europese Unie', vervolgde voorzitter Metsola, eraan toevoegend dat de EU Oekraïne het 'snelst mogelijke toetredingsproces' moet geven en, 'als volgende stap, de langeafstandssystemen en de straaljagers moet leveren die nodig zijn om de vrijheid te beschermen die te velen als vanzelfsprekend hebben beschouwd.'

In zijn toespraak tot de parlementsleden benadrukte president Zelenskij hoe Rusland probeert niet alleen het soevereine Oekraïne te vernietigen, maar ook de Europese "manier van leven". Hij schetste hoe hij Europa ziet als een continent doordrenkt van regels, waarden, gelijkheid en eerlijkheid, en (...) een plaats, waar Oekraïne zich stevig thuis voelt. Het Kremlin daarentegen doet zijn uiterste best om de Europese waarden te vernietigen, zei president  Zelenskij, en benadrukte hoe Oekraïne vecht voor en beschermt tegen deze anti-Europese macht.Hij bedankte alle Europeanen die Oekraïne hebben gesteund in de strijd tegen de Russische indringer en allen die Oekraïense vluchtelingen die in de EU aankomen, hebben geholpen. Vooruitkijkend riep president Zelenskij Europa en Oekraïne op om samen op te trekken en een gemeenschappelijke Europese toekomst te bepalen. Hij benadrukte echter dat we vrede en veiligheid nodig hebben om onze dromen voor onze kinderen en kleinkinderen waar te maken. Deze dromen zullen niet mogelijk zijn als we de anti-Europese macht die ons Europa probeert te stelen, niet te boven komen, besloot hij.

Dit was het eerste officiële bezoek van president Zelenskij aan het Europees Parlement, nadat hij op 1 maart 2022, kort nadat Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne was begonnen, de leden van het Europees Parlement op afstand had toegesproken tijdens een buitengewone zitting. Hij sprak ook voor de plenaire vergadering op 14 december van hetzelfde jaar, toen de Sacharovprijs 2022 van het Parlement werd uitgereikt aan het dappere volk van Oekraïne.


President Metsola verwelkomt de Oekraïense president Volodymyr Zelenskij:

'Wij zijn hier vandaag bij deze historische gelegenheid om de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskij, welkom te heten in het Europees Parlement.

Dit is een buitengewoon moment, in buitengewone tijden. Het is bijna een jaar geleden dat Rusland een brutale en illegale inval deed in het soevereine Oekraïne. In al die tijd, mijnheer de president, heeft uw leiderschap uw volk en alle delen van de wereld geïnspireerd. Als de wereld aan Oekraïne denkt, denken ze aan helden die de strijd aangaan, aan David die Goliath verslaat. Ze denken aan de iconen van Slangeneiland, de strijders van Mariupol, de bevrijders van zoveel bezette steden en dorpen. Over hun namen zal generaties lang worden gesproken.

Ondanks de bommen die elke dag vallen, blijft uw graan de wereld voeden. Toen een verwoestende aardbeving Turkije en Syrië trof, stond u op en stuurde reddingswerkers, materiaal en expertise. Dat is echte solidariteit. Ik ben er trots op dat dit Huis van de Europese democratie, zijn leden, onze Europese Unie - altijd achter u hebben gestaan. Wij begrijpen dat u niet alleen voor uw waarden vecht, maar ook voor de onze. Voor de idealen die ons binden als zusters en broeders. Die ons allen tot Europeanen maken. Omdat Oekraïne Europa is en de toekomst van uw land in de Europese Unie ligt.

Foto Amstelveen
(Foto Philippe Buissin/EU - 2023)

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskij en Roberta Mesola voorzitter van het Europees Parlement in Brussel op 9 februari 2023

Wij kennen het offer dat uw volk heeft gebracht voor Europa en wij moeten dat niet alleen met woorden, maar ook met daden honoreren: Met de politieke wil om de handel te vergemakkelijken en met een zo snel mogelijk toetredingsproces. Met fondsen voor uw volk, met hulp bij de wederopbouw, met training voor uw troepen. Met militaire uitrusting en verdedigingssystemen die u nodig hebt om te winnen. En nu moeten de staten, als volgende stap, snel overwegen langeafstandssystemen en de straaljagers te leveren die jullie nodig hebben om de vrijheid te beschermen die te velen als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Onze reactie moet in verhouding staan tot de dreiging - en de dreiging is existentieel.

Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn grootouders over de laatste drie gevechtsvliegtuigen van mijn land. Toen alles verloren leek, toen ze geen munitie, geen voedsel en geen hoop meer hadden, waren er alleen nog drie nauwelijks functionerende vliegtuigen die ze Faith, Hope en Charity noemden - genoemd naar waar ze voor vochten, naar wat er op het spel stond. De vliegtuigen betekenden nog één dag vrijheid, net lang genoeg om hulp te krijgen. Ze betekenden vrede.

U hoeft hier niemand te overtuigen hoe essentieel het is om Oekraïne te steunen. Om al diegenen te steunen die hun leven geven. Om de waarden die we prediken te ondersteunen met concrete maatregelen. Om te zorgen voor een overwinning, echte vrede - gebaseerd op uw tienpuntenplan, verantwoording voor degenen die oorlogsmisdaden hebben begaan en voor de bescherming van de vrijheid voor alle Oekraïners.

En ik wil de belofte herhalen die ik u deed toen wij elkaar afgelopen april in Kiev ontmoetten: wij staan achter u. We stonden toen achter jullie, we staan nu achter jullie en we zullen achter jullie staan zolang het duurt. Vrijheid zal zegevieren. Vrede zal heersen. Jullie zullen winnen.

Slava Ukraini!' Слава Україні! (Glorie aan Oekraïne)

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.