Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Prefab betonplaten bij herstel van het fietspad aan de Handweg

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-05-2022

Floor Gordon (D66) wethouder Integraal Wijkbeheer nam op woensdag 25 mei 2022 een kijkje bij het herstel van het fietspad aan de Handweg tussen de Keizer Karelweg en de Museumspoorlijn. De tegels van het fietspad worden vervangen door prefab elementen van Easypath van beton die gemakkelijk in elkaar schuiven en meebewegen met mogelijke opdrukkende boomwortels. Een primeur in Amstelveen.

Het grote voordeel van deze betonplaten is dat ze boomwortels intact laten en bij wortelopdruk het fietspad meebeweegt zodat er geen breuken en mogelijk valpartijen door fietsers ontstaan. De platen kunnen relatief eenvoudig worden verwijderd, bijvoorbeeld als het nodig is om kabels en leidingen te bereiken die onder het fietspad liggen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Vlnr: Ad Botermans (gemeente), Job van Roekel (directeur Easypath), Alvin Finisie (gemeente) en wethouder Floor Gordon bij het fietspad aan de Handweg. De Easypath fietspad-elementen worden onderling gekoppeld, zodat er een comfortabel fietspad ontstaat, zonder enige merkbare voegovergang. Door de hoge kwaliteit van prefab beton zijn de fietspad-elementen bestand tegen boomwortels. De onderlinge koppeling zorgt ervoor dat de elementen nu niet in hun geheel uit het verband gedrukt worden


Wethouder Gordon die over herstel van bestaande fietspaden gaat: 'Dit fietspad ligt op veengrond en de tegels verzakten regelmatig. We vervangen nu de tegels door een gesloten verharding en dat geeft meer rijcomfort voor fietsers. Bovendien kunnen de essen langs het fietspad blijven bestaan. De samenstelling en dikte van de zandlaag onder de platen voorkomt dat boomwortels daar naar toe willen groeien. De gemeente gaat op korte termijn een aantal fietspaden opknappen, asfalteren en indien mogelijk verbreden. Denk bijvoorbeeld aan de fietspaden langs de Beneluxbaan, Saskia van Uylenburgweg en Molenweg. We zijn erg benieuwd hoe de prefab fietspadelementen bevallen, zodat mogelijk meer fietspaden op deze manier kunnen worden opgeknapt met behoud van bomen.'

Inzet op mobiliteit. In het kader van duurzaamheid en gezondheid zet de gemeente vanuit de mobiliteitsvisie in op het stimuleren van fietsen en wandelen. Het creëren van goede loop- en fietspaden is hierbij belangrijk. Dit jaar is 500.000 euro beschikbaar voor het opknappen en opwaarderen van fietspaden. Het fietspad aan de Handweg is er daar één van. Na aansluiting op de Keizer Karelweg en een nieuwe verkeerinstallatie kan er medio juni weer gefietst worden. Ook het voetpad aan de Handweg wordt opgeknapt. Op middellange termijn wil de gemeente de fietspaden aanpakken langs de Amsterdamseweg-Noord, de Sportas (Zwartepad/Kazernepad) en de verbinding tussen de Noordzuid en Oostwestroute, ter hoogte van het nieuwe dek over de A9 bij het Oude Dorp, verbeteren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.