Bijgewerkt: 25 juli 2024

Portretfotografie en schilderijen van Heidi Wallheimer in Aalsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer / Amstelveenweb
03-02-2014

Met de titel '10 Years After' (10 Jaar Later) organiseerde de Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer de tentoonstelling van de Amstelveense fotografe en kunstschilder Heidi Wallheimer in het Oude Raadhuis van Aalsmeer aan de Dorpsstraat 8.

“De ogen van die kinderen blijven je bij, lang nadat je hun portretfoto’s bij Heidi Wallheimer hebt gezien. Je ziet: kinderen zijn ‘echte mensen’. Zij hebben nog zoveel te hopen en te verwachten, dat het ontroering wekt. Want zij kunnen nog niet beseffen, hoeveel verdriet, welke tegenslagen en hoeveel teleurstellingen het leven nog voor hen in petto heeft”.

wallheimer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De locatie van de tentoonstelling is het Oude Raadhuis van Aalsmeer


wallheimer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Heidi Wallheimer en Herbert Raat gaan over het '10 Years After' project vertellenHeidi fotografeert ze op hun kwetsbaarst, roerloos en stil, in zwarte omgeving, met zwarte kleding, alleen het gezicht zichtbaar. De kinderen geven hun persoonlijkheid prijs, niet afgeleid, niet dartel en niet speels; zij lijken alleen gelaten in een donker universum.

Maar ze zijn niet alleen, of eenzaam, want na het cameraoog van Heidi Wallheimer zijn de ogen van de toeschouwers op hen gericht. In de eerste plaats die van hun ouders die er veel voor over hebben gehad om zo’n prachtig portret van hun kind in huis te hebben. Ook de bezoekers van de tentoonstelling, zoals die in het Oude Raadhuis, kunnen meevoelen wat het betekent om een mens te zijn die aan het leven moet gaan beginnen.

wallheimer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Fotografe Heidi Wallheimer wil zeker met het project doorgaan


wallheimer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Typische portretten van Heidi Wallheimer, donkere achtergrond en alleen het gezicht is te zien


“De expositie heeft de naam ’10 Years After’ gekregen, omdat een aantal kinderen nog eens zijn geportretteerd, tien jaar na hun jeugdige ontwikkeling. Heel bijzonder om te zien, hoe dat in zijn werk is gegaan. Maar er valt nog meer te beleven. Want na de sereniteit die de kinderportretten uitstralen, geeft Heidi ook vorm aan het levensdrama, dat zich daarna onvermijdelijk gaat afwikkelen. Dat doet zij in haar schilderkunst, die sporen draagt van de angst en het verdriet die eveneens het menselijk bestaan kunnen teisteren”.

Heidi Wallheimer is geboren in 1954. Haar moeder overleefde het Jappenkamp en haar vader Auschwitz. Heidi moet van het begin af aan het besef hebben gehad, dat het leven niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Iedereen draagt een stuk geschiedenis met zich mee, maar niet voor iedereen is die last even zwaar.

wallheimer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De opening van de tentoonstelling werd door veel mensen bezocht


wallheimer Amstelveen
(Foto Heidi Wallheimer - 2014)

De 10 years after flyer


In alle schilderijen van Heidi Wallheimer is het drama te herkennen. Of zij koolrabi, granaatappels, levensgrote portretten, of woeste golven schildert, altijd is het kleurgebruik zeer ingehouden, bijna zwart-wit, en is het formaat enorm. Daar komt een andere Heidi Wallheimer naar voren, iemand die alle ruimte nodig heeft om diep in zichzelf te schouwen en datgene vorm te geven, wat in haar binnenste woelt.

De tentoonstelling werd geopend door Herbert Raat, wethouder van de gemeente Amstelveen. Hij was hier, omdat hij vroeger tegenover Heidi woonde en 10 jaar geleden vroeg, of zij zijn dochters mocht fotograferen. Tien jaar na dato zijn de dochtertjes natuurlijk gegroeid en nu werden ze opnieuw gefotografeerd door Heidi, maar zonder poppetjes in hun handen en kon men het verschil zien, heden in Aalsmeer, op de groot formaat prints.

Heidi is van plan haar “portretten” te volgen en dan kunnen de mensen op een denkbeeldige tijdlijn de ontwikkelingen zien van peuter tot volwassene.

Deze expositie is nog te zien t/m zondag 16 maart 2014 in het Oude Raadhuis Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer. Telefoon 0297-344318 (tijdens openingsuren). Toegang gratis. Openingstijden: donderdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.