Bijgewerkt: 3 juni 2023

Politieteam spoort honderd jaar gevangenisstraf op

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
24-06-2009

Het team Regionale Opsporing Gesignaleerden (ROG) van de politie Amsterdam-Amstelland heeft in ruim een jaar tijd 111 veroordeelden opgepakt, goed voor meer dan honderd jaar gevangenisstraf.

Welten Amstelveen
(Foto: Politie Amsterdam-Amstelland - 2009)

Hoofdcommissaris van de Politie Amsterdam-Amstelland drs. Bernard Welten
Het team startte in april 2008 en overschreed onlangs, met de aanhouding van een veroordeelde die nog 1.459 dagen gevangenisstraf had openstaan, de mijlpaal van honderd jaar. De man kreeg deze straf voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop, waarbij hij onder invloed van alcohol verkeerde.

De hoogste nog openstaande straf bedroeg 1680 dagen en behoorde toe aan een persoon die op verzoek van het korps Amsterdam-Amstelland in het buitenland werd aangehouden. Hij kreeg de straf opgelegd voor een poging tot doodslag. “Mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf dienen hun straf ook uit te zitten”, verklaart korpschef Welten. “Bovendien kunnen ze als ze vast zitten geen nieuwe misdrijven plegen. Noem mij een betere manier van preventie.”

Mede vanwege de preventieve werking is het opsporen van veroordeelden die hun straf moeten uitzitten een prioriteit voor de politie. Naast de actieve inzet van het team ROG zet de politie Amsterdam-Amstelland andere middelen in. Zo vroeg hoofdcommissaris Welten begin 2009 ook de hulp van het publiek bij de opsporing. Hij lanceerde de website www.veroordeeldengezocht.nl  die vaak werd bezocht en meteen drie aanhoudingen opleverde. Op de website zijn deze week tien nieuwe foto’s van veroordeelden geplaatst.

Verder is onder de naam “Eén overheid” een project gestart met het doel zo snel mogelijk te realiseren dat ook andere overheidsinstanties worden betrokken bij de opsporing van gesignaleerde personen. Zo zou bijvoorbeeld iemand eerst zijn gevangenisstraf moeten uitzitten voordat hij een nieuw paspoort of rijbewijs krijgt.

“Je kunt je afvragen of je een woning kunt toewijzen aan iemand die nog maanden moet zitten”, vult Welten aan. “Het is hard nodig dat er snel voortgang komt in het optreden als één overheid, dat kan veel nare criminaliteit voorkomen.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.