Bijgewerkt: 14 april 2024

Politiekorpsen houden toezicht op vaargedrag

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
29-06-2009

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en politie Amsterdam-Amstelland hebben zaterdag 27- en zondag 28 juni 2009 vaarcontroles gehouden op de wateren in en rond Amsterdam. Verschillende overtredingen werden beboet.

Bootjes Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Bootje varen op de Vinkeveense plassen


De Waterpolitie en de Nationale Recherche van het KLPD controleerden zaterdag samen met de Douane, Koninklijke Marechaussee en Agentschap Telecom ruim vijftig recreatievaartuigen. De Waterpolitie deelde zestien bekeuringen uit voor onder andere het niet hebben van het vaarbewijs, het verplichte dodemanskoord, voldoende reddingsvesten en het ontbreken van de juiste registratietekens.

Geen van de betrokken schippers had te diep in het glaasje gekeken. Samen met de Nationale Recherche werd gekeken naar zogenaamde ‘patserboten’, dat zijn schepen die mogelijk zijn verkregen met geld uit criminele activiteiten. De Douane betrapte twee schippers met in totaal 1900 liter rode diesel in hun tank.

Deze brandstof is voor de recreatie niet toegestaan. De schippers krijgen een naheffing van 4.06 euro per liter. Het Agentschap Telecom bekeurde vier schippers omdat ze voor hun marifooninstallatie geen vergunning hadden of geen juiste ATIS-code. Eén schipper was ook niet in het bezit van het vereiste marifoon bedieningscertificaat.

De waterpolitie van het korps Amsterdam-Amstelland controleerde zondagmiddag, vijftig boten. Even zoveel schippers moesten een blaastest ondergaan waarvan één teveel alcohol had gedronken. 1,1 Promille waar 0,8 is toegestaan. Hij kreeg een vaarverbod van drie uur. Agenten schreven 12 bekeuringen uit voor overtredingen als het niet hebben van een registratiebewijs, voldoende zwemvesten, een vaarbewijs of een dodemanskoord.

Aan deze controle namen ook andere diensten deel. Het Agentschap Telecom constateerde enkele overtredingen met betrekking tot de marifoon en de Douane betrapte een schipper op het gebruik van rode diesel.

De Dienst Werk en Inkomen en de belastingdienst van de gemeente Amsterdam controleerden vooral op fraude. Ze deden dit in samenwerking met het Bureau Financieel Economische Recherche en Zware Criminaliteit van het Amsterdamse politiekorps.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.