Bijgewerkt: 11 juni 2023

Politiecontrole redt hennepkwekers in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
20-01-2012

Een politiecontrole heeft zes hennepkwekers (26 tot 36 jaar) maandag 16 januari 2012 gered van een wisse dood. Ze waren hennep aan het oogsten op het moment, dat de politie binnenviel. In de ochtend van 16 januari zijn zes mannen aangehouden in Amsterdam Zuidoost. Ze waren bezig met het oogsten van hennep.

Oplettende omwonenden tipten de politie. Ze roken een zware ietwat zoete geur. De politie besloot poolshoogte te nemen bij de woning in de K-buurt. Omdat er niet open werd gedaan, werd er gebruik gemaakt van ‘een machtiging tot binnentreden’. In de zitkamer trof de politie zes mannen, en een berg henneptoppen aan.

Het viel de agenten op, dat de mannen afwezig reageerden. Ze bleken vanwege de kou een kachel uit de plantageruimte te hebben gepakt. Kort na binnenkomst werd duidelijk dat de aanwezige kachel geen afvoer had. ‘Gevaarlijk. Het ging om een zogenoemde CO2 kachel’, zegt projectleider opsporing van het korps Amsterdam-Amstelland.

‘Die kachel is bedoeld om in een kwekerij de lucht te verwarmen en CO2 (koolstofdioxide) te produceren om de hennepplanten sneller te laten groeien. Maar deze kachels produceren ook CO (koolstofmonoxide). Dat is een sluipmoordenaar voor mensen. Aanwezigen in de ruimte raken eerst bewusteloos, daarna is het over en uit.’

Een van de mannen vertoonde de eerste verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. De man was misselijk en had hoofdpijn. ‘Hij schrok enorm, toen ik hem erop wees, dat ze vermoedelijk aan de dood ontsnapt zijn. De politie ontdekt vaker hennepplantages.

Dit is ook een waarschuwing voor hen’, aldus de projectleider. De verdachten werden na verhoor met een dagvaarding heengezonden, ongetwijfeld opgelucht met deze ongewone afloop van de politiecontrole.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.