Bijgewerkt: 18 juni 2024

Politie waarschuwt voor illegal Wi-fi gebruik

Nieuws -> Politie

Bron: Politie.nl / Wikipedia
27-02-2008

De politieregio Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt de eigenaren van een draadloze internetverbinding voor het gebruik van hun internetverbinding door anderen, zonder dat dit bij de eigenaar bekend is.

Sommige eigenaren van een draadloze verbinding hebben deze onvoldoende beveiligd, zodat er, bijvoorbeeld met een laptop vanuit een geparkeerde auto, een internetverbinding van een woning gebruikt kan worden.

Dinsdagmiddag 26 februari 2008 rond 12.30 uur kwam bij de politie een melding binnen van een verdachte situatie in Wezep, waarbij vermoedelijk sprake was van illegaal draadloos internetten.

Eerder, in het najaar van 2007 registreerde de politie dergelijke meldingen in Harderwijk, Vaassen en Apeldoorn waarbij verdachte mannen, die in hun auto via een laptop bezig waren met “internetten” waarbij ze gebruik maakten van een draadloze internetverbinding van een woning in de buurt. Sommige eigenaren van draadloze internetapparatuur hebben, zo blijkt, hun apparatuur niet of onvoldoende afgeschermd voor gebruik door derden.

Experia box Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een Siemens Experia box van KPN. Deze ADSL modem heeft vier ethernetpoorten om bijvoorbeeld PC's met een kabel aan te sluiten, maar draadloos internetten is ook mogelijk. Via de KPN account wi-fi is uitschakelbaar, wat een eventuele draadloos inbraak in de computer onmogelijk maakt


IP-adres

De politie adviseert deze eigenaren om hun apparatuur wel af te schermen, omdat bij het gebruik door anderen, het IP-adres van de computereigenaar op de bezochte sites achterblijft. Dit kan bij het bezoeken van internetsites, het downloaden of versturen van internetmateriaal, waaronder kinderporno, tot ongewenste situaties en strafrechtelijke onderzoeken leiden.

Bekend is inmiddels, dat met name tijdelijk in Nederland verblijvende Europeanen, hiervan gebruik van maken. Zij beschikken op hun verblijfplaats veelal niet over een internetverbinding en gaan vervolgens in hun auto, met de laptop op schoot, op zoek naar een locatie waar men een geschikte draadloze verbinding aantreft.

Vanaf die plek brengt men vervolgens gratis internetverbindingen tot stand via een draadloze verbinding van een omwonende. Degene die dit opzettelijk doet, is strafbaar volgens artikel 138a van het wetboek van strafrecht.

Meer informatie over de beveiliging van draadloos internetten is te vinden via de internetsite:

http://www.digibewust.nl/Draadloos?showdetail=154

Wat is Wi-Fi?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) is een certificatielabel in handen van de Wi-Fi Alliance voor draadloze datanetwerkproducten, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos Ethernet).

Gemeenschappelijke toepassingen voor Wi-Fi zijn internet toegang en VoIP telefoon, online spelletjes, netwerkconnectiviteit voor consumentenelektronica, zoals televisies, dvd-spelers en digitale camera's.

Wat is IP?

Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol, is een adres waarmee een NIC (network interface card of controller), of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host op het internet eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model (Standaard van "het" internet) .

Elke computer die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet.

Men kan dit vergelijken met telefoonnummers. Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren hebben deze hun eigen nummer nodig. Deze nummers zijn de IP-adressen.

Externe link: Wat is mijn IP adres?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.