Bijgewerkt: 28 mei 2024

Politie waarschuwt voor fake Microsoft medewerkers

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL / Fraudehelpdesk
25-06-2014

De politie waarschuwt mensen alert te zijn op oplichters die zich voordoen als medewerker van Microsoft. De afgelopen maand zijn er in verschillende regio's, ook in Amstelveen meerdere personen slachtoffer geworden van deze telefonische babbeltruc. Na de telefoongesprekken bleken geldbedragen afgeschreven te zijn van de bankrekening.

Deze groep oplichters zoekt vanuit het buitenland telefonisch contact met hun slachtoffers. Veelal spreken zij gebrekkig Engels met Indiaas accent. Bovendien doen zij zich voor als medewerkers van Microsoft. Zo probeert men via een babbeltruc toegang tot de computer van het slachtoffer te krijgen. Geef vooral ook geen inloggegevens aan deze personen.

De oplichters vertellen bijvoorbeeld, dat er computerproblemen zijn op uw pc en bieden oplossingen aan. Zo zeggen ze, dat het nodig is om naar een bepaalde website te gaan om software te downloaden. Met het programma kan de helpdesk een diagnose stellen en op afstand het probleem oplossen. Wie hierop ingaat, loopt het risico, dat er malware op de pc wordt geïnstalleerd.

Ook is het mogelijk, dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid, waar naar persoonlijke, of financiële informatie, zoals uw creditcardgegevens, wordt gevraagd. Daarnaast kunt u het advies krijgen een virusscanner af te sluiten. Daarvoor moet worden betaald. Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Het betaalde bedrag bent u sowieso kwijt.

De politie adviseert om niet met deze mensen in zee te gaan en hang de telefoon direct op! Als u ziet, dat u door een onbekend buitenlands nummer bent gebeld, bel niet terug, want dit kan hoge kosten met zich meebrengen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.