Bijgewerkt: 19 mei 2024

Politie voert landelijke actie tegen rondtrekkende criminelen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
21-05-2016

Driebergen - De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen 'mobiel banditisme', ofwel rondtrekkende criminelen, 82 aanhoudingen verricht. Van dinsdag 17 tot en met 20 mei 2016 speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee en Belastingdienst ondersteunden de actie. In totaal zijn bijna 3800 personen gecontroleerd en 467 bekeuringen uitgedeeld. 206 keer werd iets in beslag genomen.

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa, maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. De daders werken het liefst in de luwte, maar door ze met dit soort acties op de hielen te zitten gaan ze zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen en vertrekken.

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, in internationale bussen, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook in een Operationeel Commando Centrum in Birmingham gezien door vertegenwoordigers van Europol en andere landen. Hierdoor konden ook de systemen van Europol en de betrokken landen bevraagd worden.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

In totaal zijn bijna 3800 personen gecontroleerd en 467 bekeuringen uitgedeeld. 206 keer werd iets in beslag genomen tijdens de landelijke politieactie in mei 2016


Tijdens de actie werden de systemen 1629 geraadpleegd.  Dit resulteerde onder andere in 50 gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverde ook de Nederlandse politie informatie op die hier niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Tijdens de actie werden 82 personen aangehouden voor diverse feiten. In Amsterdam werden bijvoorbeeld twee Esten op heterdaad betrapt bij een poging iemands portemonnee te stelen. Een Bulgaar bleek tijdens controle met een gestolen bromfiets in zijn bus rond te rijden. Twee bekende criminelen zijn aangehouden met vermoedelijk voor duizenden euro’s aan (valse) postzegels bij zich. Eén stond ook nog voor een diefstal gesignaleerd. Bij een controle werd 40.000 euro in een rugzak aangetroffen. De eigenaar is aangehouden op verdenking van witwassen.

Drie Poolse mannen werden aangehouden nadat ze in meerdere winkels op Amsterdam CS hadden geshopt zonder te betalen.  Een Georgiër is aangehouden voor het bezit van een scheermes, dat nog was voorzien van een beveiligingslabel. Uit de gegevens van Europol bleek, dat hij vaker voorkwam voor dergelijke feiten. Ook had hij al in meerdere EU landen asiel aangevraagd. Na het onderzoek gaat de Vreemdelingenpolitie verder met deze verdachte. Bij een controle van een Iers voertuig, waarin drie Roemenen zaten, zijn 12 vermoedelijk namaak iPhones aangetroffen. Uit de Europol bevraging bleken deze personen vaker voor dergelijke feiten voor te komen in het buitenland. In een internationale bus trof de politie bij grensovergang Hazeldonk een Georgiër aan met een aantal gelabelde kledingstukken. Verschillende gestolen auto’s werden teruggevonden en van een flink aantal personen die gesignaleerd stonden is voor duizenden euro’s aan openstaande boetes geïncasseerd.  De Belastingdienst nam tientallen auto’s van fiscale wanbetalers in beslag en inde voor tienduizenden euro’s aan belastingschuld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.