Bijgewerkt: 3 juni 2023

Politie van Amsterdam en Amstelveen werken intensief samen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
18-03-2014

Amsterdam, Amstelveen - Politie Amsterdam, gemeente Amsterdam en gemeente Amstelveen hebben deze winter intensief samengewerkt om woninginbraak tegen te gaan. In de periode rondom kerst en oud en nieuw was voorgaande jaren een piek te zien in het aantal woninginbraken. Door de gezamenlijke aanpak is met een ‘Donkere Dagen Offensief’ het aantal inbraken sterk afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

In 17 buurten met de meeste inbraken in deze periode is extra ingezet. De gemeentelijke inzet in deze buurten was een vervolg op een succesvolle pilot in 2012 in Nieuw-West. De politie heeft met name ingezet op extra toezicht, opsporing en meldingsbereidheid.

Inzet politie

De politie richtte zich op acht wijken* in de stadsdelen West, Nieuw-West, Noord en de gemeente Amstelveen. In die wijken werd ingezet op het vergroten van de pakkans, een dadergerichte aanpak en opsporing. Door extra personeel in te zetten werden ook de toezichthoudende taken in de gehele regio geïntensiveerd. De campagne ‘Bel 112, daar vang je boeven mee!’ moest ervoor zorgen dat mensen sneller en vaker 112 bellen als zij een verdachte situatie zien. Hondenbezitters, trambestuurders , buschauffeurs en postbezorgers werden opgeroepen om de politie in te schakelen bij verdachte omstandigheden. Hondenriempjes, ponchos en warmhoudmokken werden uitgedeeld aan deze doelgroepen om dit verzoek kracht bij te zetten.

Gemeente Amsterdam en Amstelveen

Het offensief van de gemeente Amsterdam en Amstelveen richtte zich op 17 buurten** binnen de voornoemde 8 wijken. De acties bestonden uit huis-aan-huis voorlichting door buurtvoorlichters, extra toezicht en een stadsbrede campagne met flyers en spotjes op lokale radio en televisie. De bewoners van 50.000 woningen werden door buurtvoorlichters geattendeerd op het verhoogde risico van woninginbraak tijdens de feestdagen. De bewoners ontvingen preventietips en een lichttijdschakelaar. Handhavers van de dienst Stadstoezicht hielden extra toezicht in de desbetreffende wijken. Daarnaast heeft de gemeente Amstelveen preventieavonden georganiseerd.

Burgernet

Bewoners werden gemotiveerd zich aan te melden voor Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente dat wordt ingezet na inbraak, overvallen of bij vermiste personen.

Resultaten  • In de 17 genoemde buurten is tijdens de intensiveringsperiode – 20 december 2013 tot en met 5 januari 2014 - een gemiddelde daling van woninginbraken van ruim 50% gerealiseerd. In de regio Amsterdam-Amstelland is een daling van ruim 30% te zien gedurende deze weken.

  • In de periode oktober tot en met februari heeft de politie in de regio Amsterdam 412 verdachten van inbraak aangehouden, ten opzichte van 332 een jaar geleden.

  • In de stadsdelen Nieuw West, Noord, West en de gemeente Amstelveen zijn er 883 nieuwe inschrijvingen binnengekomen voor burgernet.

  • In de wintermaanden zijn ruim 10% meer 112-meldingen binnengekomen dan vorig jaar. Een groot deel van de aanhoudingen kon worden verricht na een melding van een alerte burger.


* Waddenweg, Klimopweg, Bos en Lommer, Surinameplein, Lodewijk van Deijssel, August Allebéplein, Meer en vaart, Amstelveen Zuid

** Dichtersbuurt, Burgemeestersbuurt, Oostoever Sloterpark, Banne Zuid en Noord, Piet Wiedijkbuurt, Nieuw Sloten Noord, Ratiobuurt, Zijlpleinbuurt, Keizer Karelpark, Landlust, Beerenbrouckbuurt, Elsrijk, Westwijk Oost, Dobbebuurt, Patrimoniumbuurt, Dijkgraafplein, GeuzenbuurtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.