Bijgewerkt: 5 juni 2023

Politie succesvol met gezichtsherkenning software

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
11-08-2008

Politie Amsterdam-Amstelland voert als eerste politiekorps in Nederland software voor gezichtsherkenning in na een proefperiode waarin met succes een aantal verdachten werd geïdentificeerd. De software wordt gebruikt bij het opsporen van niet geïdentificeerde verdachten door het vergelijken van gezichtsfoto’s, uit bijvoorbeeld cameratoezicht of vervalste identiteitsbewijzen, met foto’s uit de FotoConfrontatieModule van de politie.

Het systeem toont vervolgens een lijst van mogelijke matches. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om extra zoekcriteria zoals lengte, leeftijd en geslacht in de zoekopdracht mee te geven zodat de kans op het vinden van de juiste persoon verder wordt vergroot. Deze oplossing voor gezichtsherkenning is gerealiseerd in samenwerking met de Amstelveense ICT-dienstverlener Logica.

Wireframe Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Van wireframe naar een echte gezicht


Praktijk

Praktijkproeven hebben aangetoond dat gezichtsherkenning toepasbaar is bij het opsporen van verdachten. Van het onderzochte beeldmateriaal in 68 lopende onderzoeken, leidde dit in 9 gevallen tot een daadwerkelijke aanhouding. Reinder Doeleman, Programmamanager Informatiegestuurde Politie bij de Amsterdamse politie zegt: "Met dit systeem kunnen we onze fotodatabase veel beter benutten dan voorheen en dat binnen enkele seconden.

Daarbij is het van doorslaggevend belang dat de beeldkwaliteit van het aangeboden materiaal verder wordt verbeterd. In de praktijk blijkt die kwaliteit nog wel eens tekort te schieten door verouderde camerasystemen en een verkeerde opstelling van camera's.

Daarom zijn ondernemers in onze regio al opgeroepen om nog eens kritisch naar de cameraopstelling te kijken als die in hun bedrijf aanwezig is. Het zou mooi zijn als de politie dit systeem landelijk kan inzetten. Enkele politieregio's hebben daarvoor al interesse getoond." Het systeem van Logica maakt gebruik van het gezichtsherkenning systeem van Cognitec.

Wat is het gezichtsherkenning systeem?

Een gezichtsherkenning systeem is een computerprogramma voor het automatisch identificeren van een persoon uit een digitale afbeelding of een video frame van een video bron. Een van de manieren om dit te doen is, door het vergelijken van geselecteerde gezichtskenmerken van het beeld en een gezicht database.

Het is doorgaans in gebruik bij beveiligingssystemen en kan worden vergeleken met andere biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, of iris herkenning systemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.