Bijgewerkt: 13 april 2024

Politie ontmaskert bedrijf dat criminelen faciliteert

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
15-02-2007

Tijdens een grootschalige rechercheactie tegen witwassen heeft het Bureau Financieel Economische Recherche onder leiding van het openbaar ministerie Amsterdam de afgelopen dagen tientallen auto’s van een autolease- en verhuurbedrijf in Amsterdam-Noord geconfisqueerd.

Er werden 15 verdachten aangehouden. Onder hen bevinden zich de directie en medewerkers van het bedrijf dat ervan wordt verdacht criminelen te faciliteren bij het witwassen van uit criminaliteit verkregen vermogen. Bij twee arrestaties werd een arrestatieteam van de politie ingezet. Tijdens het onderzoek werden 7 woningen en 5 bedrijfspanden doorzocht. Behalve 36 auto’s werden, vuurwapens, munitie, verdovende middelen, cash geld, administratieve bescheiden en luxe goederen in beslag genomen. Bij één van de directieleden werd een hennepplantage ontdekt.

Wapens Amstelveen
(Politie Amsterdam-Amstelland - 2007)

Een deel van de gevonden wapens en munitieDe aanpak vloeit voort uit onderzoeken naar witwaspraktijken waarbij criminelen met illegaal verkregen vermogen dure auto’s, goederen en onroerend goed aanschaffen om zo de herkomst van het “zwarte” geld te verdoezelen. Tijdens deze onderzoeken (de zogenaamde cabrio-methode) stond het afnemen van deze dure goederen, die met onverklaarbaar vermogen waren aangeschaft, centraal. Omdat bleek dat steeds meer criminelen hun toevlucht zochten bij zogenaamde facilitators die hun klanten voorzien van de benodigde luxegoederen zonder dat zij daarbij zelf als eigenaar of bezitter in beeld komen, werd in overleg met de officier van justitie besloten hier nader onderzoek naar te doen.

Eén van die bedrijven is het autolease en verhuurbedrijf uit Amsterdam Noord dat nu is aangepakt. Het bedrijf verhuurt auto’s (onder andere uit de duurdere klassen) en stelt ook via een leaseconstructie voertuigen beschikbaar aan criminelen. Het bedrijf wordt ervan verdacht zo het eigendom te verhullen en te profiteren van misdrijven die door hun klanten zijn gepleegd.

Aan het onderzoek ging een uitgebreid technisch en tactisch onderzoek vooraf waarbij gedurende lange tijd duidelijk in kaart is gebracht welke personen van de diensten van dit bedrijf gebruikmaakten. Het gaat in bijna alle gevallen om mensen die crimineel actief zijn en vaak een waslijst aan antecedenten bezitten.

De actie deze week was gericht op het bedrijf, haar directie, medewerkers en door het bedrijf verhuurde auto’s. De gebruikers van deze voertuigen zijn verhoord, waarna de auto in beslag werd genomen. Tijdens de actie werden 15 verdachten gearresteerd en 36 auto’s in beslag genomen. Van de verdachten zitten er nog 8 vast. Er werden zeven woningen en vijf bedrijfspanden doorzocht onder andere in Amsterdam, Almere, Krommenie, Rijsenhout, Amstelveen, Purmerend en Nieuw Vennep.

Er werden vier vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie, een nepvuurwapen, een gas-alarmwapen, twee stroomstootwapens, een kogelwerend vest, bivakmutsen, circa één kilo amfetamine (aangetroffen in het bedrijf), 1000 XTC-pillen, ongeveer vier kilo softdrugs, 260 hennepplanten, 10.000 euro cash, luxe goederen en administratieve bescheiden in beslag genomen. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Vanavond op 15 februari 2007 wordt in het actualiteitenprogramma NOVA uitgebreid aandacht besteed aan de aanpak van deze facilitator.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.