Bijgewerkt: 21 juni 2024

Politie lanceert 30 APPril voor de Troonswisseling en Koninginnedag

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
23-04-2013

Voor iedereen die 30 april 2013 Amsterdam bezoekt voor de Troonswisseling en Koninginnedag is er vanaf vandaag de app '30 APPril'. Een speciale app die ingezet wordt om bezoekers optimaal te informeren én voor crowd control. Download ‘m nu in de stores van iPhone en Android.

30APPril Amstelveen
(Bron Politie NL - 2013)

Screenshot van de 30 APPril


30APPril biedt de volgende functionaliteiten:

-Programma: Informatie over het officiële programma, tickets en grote evenementen.

-Twitterstreams: -De tweets van de gemeente Amsterdam, politie Amsterdam, NS, Waternet en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf zijn te volgen.

-Druktemeter: In de druktemeter zie je 30 april op welke plekken het druk is in de stad.

-Kaart: Op de kaart staan looproutes en evenementen, maar ook nuttige plaatsen als politiebureaus, ehbo-posten en OV-punten. Ook afgesloten gebieden zijn te zien.

-Push-berichten: Het is mogelijk om via de app (push-)berichten te versturen aan smartphone-gebruikers. Pushberichten zijn korte berichten die naar een smartphone of tablet worden verstuurd en direct in beeld komen.

-Privacy: De app meet de locaties van gebruikers in Amsterdam op 30 april tussen 6 uur ’s ochtends en 2 uur ’s nachts. Iedereen die van de app gebruikmaakt, kan anoniem zijn/haar locatie doorgeven. Politie en hulpdiensten kunnen daardoor beter anticiperen op hoe de mensenmassa zich beweegt.

-Crowd control: De hulpdiensten gebruiken de app voor crowd control. Via 30APPril geven zij bezoekers bijvoorbeeld advies om niet meer naar plekken te gaan waar het te druk wordt.

-On- en offline beschikbaar: Als er geen mobiele internetverbinding mogelijk is, blijft de appliciatie nuttig voor gebruikers. Informatie die niet meer verandert, is namelijk ook offline beschikbaar.

Downloaden Om de druktemeter optimaal te laten functioneren is het van groot belang, dat minimaal 2 procent van het totaal aantal bezoekers de app gedownload heeft. Daarom roepen de gemeente Amsterdam en de politie mensen die naar Amsterdam komen op om 30APPril te downloaden. Het idee voor 30APPril komt voort uit een andere app: de London 2012 Results. Deze app was actief tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Basis evenementenapp

Het is voor het eerst, dat in Nederland de technologie van de druktemeter wordt toegepast. Het inzetten van deze app wordt dan ook gezien als pilot. Als blijkt, dat de app inderdaad bijdraagt aan een soepeler verloop van de Troonswisseling en Koninginnedag, is de basis gelegd voor een politie evenementenapp. Het projectteam Consumenten apps van de Politie is al benaderd door de Nijmeegse Vierdaagse en het Zomerfestival in Rotterdam.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.