Bijgewerkt: 4 juni 2023

Politie gebruikt infrarood camera tegen woninginbraken

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
26-06-2012

Op dinsdag 26 juni 2012 hebben gemeente en politie op politiebureau Amstelveen-Noord een bruikleenovereenkomst voor een warmtebeeldcamera getekend. Burgemeester Van Zanen tekende namens de gemeente, chef politie wijkteam Amstelveen-Noord, de heer Rutger Hendriksen tekende namens de politieregio Amsterdam Amstelland.

Een warmtebeeld- of infraroodcamera maakt het mogelijk om mensen, of materialen die warmer zijn dan hun omgeving, in het donker op te sporen. Met een warmtebeeldcamera beschikt de politie over een extra instrument om daders van woninginbraak, of verdachte personen op te sporen.

De warmtebeeldcamera is aangeschaft door de gemeente en wordt in bruikleen gegeven aan de politie. Het betreft een Bullard Eclipse 160 warmtebeeldcamera.

infrarood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Rutger Hendriksen, chef politie wijkteam Amstelveen-Noord demonstreert de werking van de infrarood camera en burgemeester Jan van Zanen volgt de demonstratie


Burgemeester Van Zanen: “Het tegengaan van woninginbraken is één van de grootste prioriteiten in Amstelveen. Alles wat helpt om het aantal inbraken verder naar beneden te krijgen, ben ik voor. Met deze nieuwe camera heeft de politie een extra instrument in handen. Met elkaar – gemeente, politie en justitie – doen we alles wat mogelijk is om de cijfers verder te verbeteren. “

infrarood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De werking van de infrarood camera wordt hier uitgelegd


Warmtebeeldcamera's

De Eclipse 160 warmtebeeldcamera is ontworpen om iedere brandweerman uit te rusten met thermische imaging technologie. Met de Eclipse is niemand meer in het donker. In dit geval kan de politie met de infrarood camera ook zoeken naar inbrekers in het donker, maar de camera detecteert ook alle mogelijke andere warmtebronnen.

Vaak vliegt ook een helikopter boven Amstelveen met een infrarood camera aan boord, om naar extreme warmte in huizen te kijken, om wietplantages te vinden. Wiet heeft warmte nodig om te groeien, dus het huis wordt ook warm en het is makkelijk te onderscheiden tussen de relatief koelere huizen.

infrarood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De infrarood camera detecteert het goed, de handpalmafdruk op de tafel van de heer Hendriksen


Infrarood camera

Een thermografische camera, of infrarood camera is een apparaat, dat een afbeelding met behulp van infrarode straling maakt, terwijl een gewone camera een beeld met behulp van zichtbaar licht vormt. In plaats van de 450-750 nanometer van de zichtbare licht camera, opereren de infrarood camera’s op golflengten van 14.000 nanometer (14 µm).

In 1929 was de Hongaarse natuurkundige Kálmán Tihanyi de uitvinder van de eerste infrarood-gevoelige (nachtzicht) elektronische televisie-camera voor het luchtafweergeschut in Groot-Brittannië. De eerste conventionele IR-camera, de 'Evaporograph', werd vrijgegeven rond 1956.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.