Bijgewerkt: 3 juni 2023

Politie Amsterdam start tweejarige proef met bodycams

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
22-05-2017

In Amsterdam vindt vanaf mei 2017 een tweejarige proef met bodycams (op het lichaam gedragen camera’s) plaats om te kijken, of die het werk van politiemensen veiliger maken. Agenten op straat krijgen helaas regelmatig te maken met gescheld en soms zelfs geweld. Uit eerdere onderzoeken blijkt, dat mensen die weten, dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen, of dat inderdaad het geval is

Alle basisteams inclusief de teams Openbaar Vervoer, Hoofdwegen, Water en Havens en de Hondengeleiders krijgen een aantal bodycams die vrijwillig kunnen worden gedragen. De politiemensen mogen zelf bepalen, wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt, dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een besloten netwerk. In algemene zin zullen de beelden in principe niet worden gebruikt om te tonen aan het publiek.De verwachting is, dat het gebruik van de bodycam een de-escalerend effect heeft op lastige mensen. Alleen al het benoemen, dat er wordt opgenomen bleek al eerder effectief. Op een van de uitgaanspleinen was een man luidruchtig en vervelend. Een politieman riep hem toe, dat de bodycam werd aangezet. Het resultaat was zoals gewenst: de druktemaker liep naar de politieman toe, gaf hem een hand en zei: " In dat geval hou ik me rustig en ga ik lekker naar huis".

Mochten er strafbare handelingen met de bodycams zijn vastgelegd dan worden de beelden gebruikt voor de bewijslast. Ook als er een ernstige situatie is geweest, waaruit een intern onderzoek volgt, dan kan de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten het beeldmateriaal ten behoeve van hun onderzoek gebruiken. De proef duurt twee jaar en dan zal er een evaluatie plaatsvinden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.