Bijgewerkt: 3 juni 2023

Politie Amsterdam-Amstelland zoekt eigenaren duizenden sieraden

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
06-12-2011

De politie zoekt de eigenaren van duizenden sieraden die in september 2011 in beslag zijn genomen. Bijvoorbeeld een Rolex Daytona horloge van minimaal 10.000 euro, een platina Patek Philippe horloge, dat nieuw circa 50.000 euro kost, en 250 kilo tafelzilver en zilveren munten. Foto’s van de kostbaarheden zijn vanaf 6 december 2011 te zien op www.depolitiezoekt.nl

Op dinsdag 20 september 2011 hield de politie Amsterdam-Amstelland vier personen aan in verband met een onderzoek naar heling. Er werden doorzoekingen gedaan in twee woningen, en de inboedel van twee juwelierszaken is in beslag genomen. Wekenlang was de politie bezig de in beslagname in kaart te brengen. Meer dan 50.000 sieraden werden bekeken, gefotografeerd en getaxeerd door sieradenexperts.

sieraden Amstelveen
(Bron Politie Amsterdam-Amstelland - 2011)

Overzichtfoto van de digitale 'sieraden-bibliotheek' van de gevonden voorwerpen


“We houden er rekening mee dat een deel van de aangetroffen sieraden zijn gestolen,” zegt onderzoeksleider Marc Kemper van de politie Amsterdam-Amstelland. “Het is goed mogelijk dat ze bij woninginbraken in heel Nederland zijn buitgemaakt.”

Gecertificeerd registertaxateur Rob Silberman bekeek de totale partij kostbaarheden in opdracht van de politie. “Nog nooit heb ik dit soort hoeveelheden gewaardeerd. Er lagen dure horloges, fraaie soms ook zeldzame sieraden en 250 kilo tafelzilver en zilveren munten.”

Naast reguliere sieraden, hebben ongeveer 1.000 van de aangetroffen kostbaarheden opvallende kenmerken. Ze hebben specifieke inscripties, zijn uniek qua vormgeving, of vertegenwoordigen een uitzonderlijke waarde. “Een zeldzame Rolex Daytona uit de zestiger jaren die toen ongeveer 2.000 gulden kostte, en nu voor minstens 10.000 euro weg gaat.

Een platina Patek Philippe horloge met een nieuwwaarde van ongeveer 50.000 euro,” -somt Silberman de zaken op. “Er zijn ook kleinere kostbaarheden bij, zoals een set zilveren mandjes waaruit de inscriptie blijkt, dat het een afscheidsgeschenk van een werknemer van Unox betreft en sieraden met familiewapens.”

Onderzoeksleider Kemper: “Na een inbraak weten mensen vaak de serienummers, of de exacte inscriptie van hun eigendommen niet, daardoor biedt het politiesysteem soms te weinig aanknopingspunten om de rechtmatige eigenaar terug te vinden.” Het rechercheteam verspreidt nu de foto’s van enkele sieraden.

“Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde, daarom willen wij ze graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.” De politie roept mensen op te kijken op de www.politiezoekt.nl .” Op de site staat een digitale catalogus. Bij herkenning kan gebeld worden met 0900-8844. Een aangifte moet worden overlegd. De sieraden zijn te zien ook:  TV uitzending Opsporing Verzocht dinsdag 6 2011 december 21.30 uur en Ter Plaatse woensdag 7 december 2011 17.30 uur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.