Bijgewerkt: 23 juli 2024

Plaag van cybercriminelen tegen het midden- en kleinbedrijf

Nieuws -> Internet

Bron: OM
09-06-2016

Uit strafrechtelijke onderzoeken blijkt, dat cybercriminelen zich sinds enige tijd richten op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Zij gebruiken hiervoor de zogenaamde 'Remote Access Trojan' (RAT), een besmetting met kwaadaardige software, dat hen in staat stelt alles op computers van bedrijven en privépersonen te volgen - meldt het Openbaar Ministerie.

De cybercrimineel krijgt via de besmette computer onder meer toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, computergedrag en gewoontes. Vervolgens wijzigt de cybercrimineel één van de zakelijke bankrekeningnummers in dat van hemzelf. Nietsvermoedend maakt de gebruiker geld over naar deze rekening. Het gevolg hiervan is grote financiële schade. In diverse strafrechtelijk onderzoeken blijkt, dat de schadebedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Dit had voorkomen kunnen worden met grotere kennis van het bestaan van RAT’s.

Bescherming tegen RAT-malware. MKB-Nederland informeert via haar infoblad over de 'RAT'tenplaag in het MKB. Leden van het midden en kleinbedrijf leren hoe een RAT-aanval tot stand komt, wat de aanpak van de cybercrimineel is, maar vooral ook hoe zij hun bedrijven kunnen beschermen tegen (RAT-)malware.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

Het is al een beetje laat, als het moederbord van je computer door een 'RAT' wordt beheerd


En als het dan toch is misgegaan? Dan wordt geadviseerd het besmette systeem te isoleren door de netwerkverbinding te verbreken en aangifte te doen. Belangrijk is het systeem aan te laten staan, zodat de politie de sporen op jouw computer zeker kan stellen, maar gebruik de desbetreffende computer niet meer tot uw computer volledig vrij is van malware. Waarschuw bovendien de bank en volg de instructies op. Lees tenslotte over RAT en voorkom, dat jouw computers nogmaals besmet kunnen raken.

Dit infoblad is tot stand gekomen door een samenwerking met MKB-Nederland, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Nationaal Cyber Security Centrum, Betaalvereniging Nederland, Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Kijk voor meer informatie over cybercrime en tips en tricks om je online veiligheid te vergroten op:

www.veiliginternetten.nl

www.politie.nl

www.fraudehelpdesk.nl

veiligbankieren.nl

Remote Administration Tool?

Een Remote Administration Tool (RAT) is een stukje software, waarmee een 'operator' van afstand een systeem kan bedienen, alsof hij fysieke toegang tot dat systeem heeft. Terwijl de desktop deling en afstandsbeheer vele legale toepassingen kennen, 'RAT' software wordt meestal geassocieerd met criminele, of schadelijke activiteiten. Schadelijke RAT software wordt meestal geïnstalleerd zonder medeweten van het slachtoffer, vaak lift ook een Trojaans paard mee en de software probeert zichzelf te verbergen van het slachtoffer en van de beveiligingssoftware. De operator controleert de RAT via een netwerkverbinding. Dergelijke tools bieden de exploitant de volgende mogelijkheden:

-Scherm / camerawerking vast te leggen, of afbeelding controle

-File management (download / upload / uitvoeren / enz.)

-Shell control (vanaf de command prompt)

-Controle van de computer (stroom uit / aan / afmelden als de remote functie wordt ondersteund)

-Register Management (vraag / toevoegen / verwijderen / wijzigen)

-Hardware vernietiging (overclocker)

-Andere software product-specifieke functiesAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.