Bijgewerkt: 22 mei 2022

Pianoconcert van Laurens de Boer met schilderijen van Pascale Lefebvre in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Matthijs den Hollander
17-06-2020

Op zaterdag 20 juni 2020 vindt in Museum JAN voor een gelimiteerd publiek van maximaal 30 bezoekers een bijzonder concert plaats. In een tot concertzaal omgetoverd museum slaan de Amstelveense musicus Laurens de Boer en kunstenares Pascale Lefebvre de handen ineen met ‘Solstice 2020 - ZINTUIG’, de première van een door de Boer gecomponeerd werk, geïnspireerd op zes zinnenprikkelende schilderijen van Lefebvre.

Foto Amstelveen
(Foto Pascale Lefebvre - 2020)

Musicus Laurens de Boer en beeldend kunstenares Pascale Lefebvre in een zaal van Museum JAN op 16 juni 2020


Kunstenares Pascale Lefebvre maakte de afgelopen tijd zes digitale kunstwerken die elk een zintuig verbeelden. De beelden, met titels als ‘Tastzin’ of ‘Proprioceptie of zesde zintuig’, werden door Laurens de Boer vertaald in zes pianocomposities. Zaterdag beleeft het werk zijn première in Museum JAN. Pianist de Boer (1976) is pianist, koordirigent en componist. Hij studeerde piano aan het Rotterdams Conservatorium en gaf meer dan tien jaar lang concerten in binnen- en buitenland. Sinds een aantal jaren doceert hij in zijn Amstelveense Pianowerkplaats aan de Amsterdamseweg aan leerlingen en werkt aan soloprojecten.

Tijdens ontmoetingen met kunstenares Lefebvre ontstond het idee om samen te werken, wat begin dit jaar leidde tot een spannende concertserie die door de coronacrisis werd afgelast. Met het concert in Museum JAN is het duo blij de draad weer op te pikken. Musicus de Boer slaat een nieuwe weg in: de muziek, waarin ook veel ruimte is voor improvisatie, is gemaakt op en voor elektronische toetsinstrumenten. De zes digitale kunstwerken van Pascale Lefebvre worden tijdens het concert vertoond en binnenkort in een serie van maximaal 8 door de kunstenares afgedrukt. De werken zijn te koop.

Foto Amstelveen
(Foto Pascale Lefebvre - 2020)

Een schilderij van beeldend kunstenares Pascale Lefebvre


CONCERT BIJWONEN? De entreekaart (€ 25 ) wordt terugbetaald met de aankoop van één van de 6 beeldende kunstwerken die normaal 115 euro’s zullen kosten. Deze beeldende serie: Solstice 2020 wordt maximaal 8 keer gedrukt op dibond platen. Tickets voor het concert ‘Solstice 2020 - 'ZINTUIG' zijn verkrijgbaar via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-solstice-2020-108993450344  of door een e-mail te sturen naar event@pascalef.eu . Datum: zaterdag 20 juni 2020 van 18.00 tot 18.45 uur in Museum JAN, Dorpsstraat 50. Inclusief borrel na afloop. Aantal tickets is gelimiteerd tot 30 stuks, dus wees er snel bij.

Een solstice, of zonnewende is een gebeurtenis die plaatsvindt, wanneer de Zon zijn meest noordelijke of zuidelijke excursie lijkt te bereiken ten opzichte van de hemelevenaar op de hemelbol. Twee zonnewendes komen jaarlijks voor, rond 21 juni en 21 december. In veel landen worden de seizoenen van het jaar bepaald aan de hand van de zonnewendes en de equinoxen.

Het woord zonnewende is afgeleid van het Latijnse sol ('zon') en sistere ('stilstaan'), want op de zonnewendes lijkt de declinatie van de zon 'stil te staan'; dat wil zeggen dat de seizoensgebonden beweging van het dagelijkse pad van de zon (gezien vanaf de aarde) op een noordelijke of zuidelijke grens pauzeert voordat de richting wordt omgedraaid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.