Bijgewerkt: 28 mei 2023

Phishing verdachten aangehouden in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
28-05-2013

Utrecht/Amsterdam - Dinsdag 28 mei 2013 zijn twee mannen aangehouden voor phishing. Zij kochten via internet voor meer dan 100.000 euro aan goederen op rekening van anderen. De politie Utrecht begon in januari 2013 een onderzoek na een aangifte van phishing gepleegd in Utrecht.

Op slinkse wijze wisten de verdachten persoonsgegevens te achterhalen. Vervolgens kochten ze via internet met deze persoonsgegevens bij grote warenhuizen een groot aantal luxegoederen, zoals telefoons en laptops. Deze goederen werden aangeschaft op rekening van de slachtoffers.

phising Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Phising is vissen naar gegevens op een malafide manier. Het is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail, of via de telefoon achter uw bankgegevens te komen


Na rechercheonderzoek van enkele maanden kon de politie op dinsdag 28 mei twee mannen in de leeftijd van 18 en 45 jaar uit Amsterdam in Amsterdam aanhouden. Er werd huiszoeking gedaan in vier panden. De mannen zijn ingesloten voor verhoor. De politie gaat verder met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Tips voor veilig winkelen op internet

Met de komst van webshops zijn cybercriminelen zich ook gaan specialiseren in webwinkelen. Kopen via internet is veilig mits je op de veiligheidsregels let. Enkele tips:
    • Log altijd in via de originele website van het internetbedrijf. Dus ga niet via een verzonden (reclame) e-mail naar een site.

    • Geef nooit je inloggegevens af, of de bijbehorende pincode.

    • Controleer steeds, of je op een beveiligde website koopt, voordat je je bankgegevens, of creditcardgegevens afgeeft. Je herkent deze websites aan het slotje dat op je scherm verschijnt en aan het webadres dat start met "https//"

    • Mocht je slachtoffer zijn geworden van phishing, bewaar de phishingmail goed. Deze kan als bewijs dienen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.