Bijgewerkt: 25 juni 2024

Phishing e-mails in de naam van de Belastingdienst

Nieuws -> Internet

Bron: Rijksoverheid
15-01-2013

Burgers en bedrijven krijgen verschillende valse e-mails binnen, waarin gesuggereerd wordt, dat de Belastingdienst, of het ministerie van Financiën de afzender is. Deze zogenaamde ‘pishingmail’ probeert de geadresseerden te verleiden om op een link de klikken, waarna zij worden doorgeleid naar een website die de uiterlijke kenmerken heeft van de Belastingdienst.

Daar worden zij verzocht om privégegevens, zoals bijvoorbeeld DigiD, in te voeren. De Belastingdienst benadrukt, dat er nooit per e-mail, of telefoon om deze gegevens zal worden gevraagd en adviseert om DigiD en wachtwoord privé te houden.

De Belastingdienst raadt aan om niet op de link te drukken en de e-mail te verwijderen, ook uit de prullenmand van hun computer. Indien er twijfels zijn over contactmomenten met de Belastingdienst, kan er contact op worden genomen met de BelastingTelefoon: 0800-0543.

De FIOD is ingeschakeld om te onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor het verzenden van deze e-mails. Ook worden bezoekers van de website attent gemaakt op de mogelijkheid van pishingmail.

phising Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Phising is vissen naar gegevens op een malafide manier


Pishing?

Phishing is de handeling van een poging om informatie, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens (en soms indirect, geld) te verwerven door zich voordoen, als een betrouwbare zaak, of persoon in een elektronische communicatie.

Communicatie die ogenschijnlijk afkomstig is van populaire sociale websites, veilingsites, online betaal processors, of IT-beheerders, worden vaak gebruikt om het nietsvermoedende publiek in een val te lokken. Phishing e-mails kunnen links bevatten naar websites die besmet zijn met malware, kwaadaardige, of kwaadwillige software.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.