Bijgewerkt: 20 maart 2023

Pauluskoor Amstelveen voert Carmina Burana op bij Libris Venstra

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pauluskoor Amstelveen
08-09-2016

Het Pauluskoor Amstelveen treedt zaterdag 24 september 2016 om14.30 uur op bij Venstra Boekhandel in het Stadshart te Amstelveen. Het koor geeft dan een voorproefje van de Carmina Burana. Zo kunt u alvast een indruk krijgen van ‘dè Carmina’, het indrukwekkende muziekstuk, dat het Pauluskoor Amstelveen op 4 november 2016 in de St. Augustinuskerk (bij de Kalfjeslaan) gaat uitvoeren.

Op het concert van 4 november staan de Carmina Burana van Carl Orff en het Te Deum van Antonín Dvořák op het programma. De Carmina is echt een bijzonder stuk. Het zijn oude liederen, de oudste tekst is uit de 12ste eeuw. De liederen hebben een cabaretachtige insteek en zijn in 1935 door Carl Orff op muziek gezet. De liederen gaan over van alles. Zo wordt de natuur bezongen, de publieke en kerkelijke macht op de hak genomen en een losbandig leven met drank, spelen, seks en liefde verheerlijkt. De tekstschrijvers waren vooral studenten. De liederen worden in de oorspronkelijke tekst gezongen.

Foto Amstelveen
(Foto Pauluskoor - 2016)

De leden van het Pauluskoor


Het concert moet een groots spektakel worden. Naast het Pauluskoor Amstelveen doen er 3 solisten mee, het jeugdkoor Vivace en het orkest Philharmonia Amsterdam met extra veel slagwerk. Bij het ‘Carmina-voorproeven’ op zaterdag 24 september bij Venstra Boekhandel treedt een deel van het Pauluskoor Amstelveen op en worden er enkele liederen gezongen uit de Carmina. Het is af en toe flink knallen, en dit is nog maar een voorproefje, kan je nagaan hoe het bij de echte Carmina zal zijn!

Boekhandel Venstra is een boekhandel èn een cultureel centrum. Geweldig, dat Venstra het Pauluskoor Amstelveen een podium biedt om de Stadshart-bezoekers heel eventjes mee te nemen naar de wondere wereld van de Carmina Burana! www.pauluskoor.nl

Carmina Burana?

Cantata 'Carmina Burana' (Latijn voor 'Lidejes van Beuern'; 'Beuern' is een afkorting voor Benediktbeuern (een gemeente in het district van Bad Tölz-Wolfratshausen in Beieren, Duitsland) is een niet-middeleeuwse compositie in geheel eigen stijl. Carl Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit de middeleeuwse Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. Naast de muziek schreef hij ook een lichtprogramma. De ondertitel was dan ook: Profane liederen gezongen door solisten en koor, begeleid door instrumenten en magische beelden. Orff schreef het stuk origineel voor solisten, koor, twee vleugels en slagwerk. Later herschreef hij de instrumentatie van "Carmina Burana" naar één voor een geheel symfonieorkest. Op 8 juni 1937 was de wereldpremière in de opera van Frankfurt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.