Bijgewerkt: 15 juli 2024

Patriotten voor Europa

Nieuws -> EU

Bron: Wikipedia/EU/Twitter
07-07-2024

Patriots for Europe is een rechtse tot extreemrechtse en soevereinistische (soevereinisme uit het Frans: souverainisme, wat de ideologie van soevereiniteit betekent is het idee controle te hebben over iemands bestaansvoorwaarden, hetzij op het niveau van het zelf, de sociale groep, regio, natie of wereldbol) politieke alliantie die momenteel probeert een politieke groepering in het Europees Parlement te vormen.

Foto Amstelveen
(Bron YouTube - 2024)

Viktor Mihály Orbán (geboren 31 mei 1963) is een Hongaarse advocaat en politicus die sinds 2010 premier van Hongarije is en voorheen het ambt bekleedde van 1998 tot 2002. Hij leidde de Fidesz politieke partij sinds 1993, met een pauze tussen 2000 en 2003

De oprichting van de alliantie werd eind juni 2024 op een persconferentie in Wenen aangekondigd door de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz), de voormalige Tsjechische premier Andrej Babiš (ANO 2011), en de voormalige Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl en Europarlementariër Harald. Vilimsky (beide FPÖ).De voorwaarde voor de oprichting van een fractie van het Europees Parlement is het lidmaatschap van ten minste 23 leden van het Europees Parlement uit ten minste zeven EU-lidstaten. De alliantie voldeed op 6 juli 2024 aan dit criterium.

Geschiedenis. De Fidesz-leden (Fiatal Demokraták Szövetsége=Alliantie van Jonge Democraten) behoorden tot voor kort tot geen enkele EU-fractie, nadat ze de EVP-fractie in maart 2021 hadden verlaten. De ANO-leden behoorden sinds 2011 tot de liberaal-centristische Renew Europe-fractie, maar verlieten deze na de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024 na meningsverschillen over het programma. De FPÖ behoorde tijdens de negende termijn (2019-2024) tot de extreemrechtse ID-fractie.

De Hongaarse Christen-Democratische Volkspartij (KDNP), die één lid van het Europees Parlement heeft, kondigde ook haar voornemen aan om zich bij de alliantie aan te sluiten na het vertrek uit de EVP-Fractie. Op 1 juli werd de nationalistische Portugese partij Chega het vierde lid van de Patriots for Europe, met twee leden van het Europees Parlement. Op 5 juli 2024 sloot ook de Spaanse Vox zich aan en verliet de ECR. Diezelfde dag maakte ook de Nederlandse Partij voor de Vrijheid, voorheen onderdeel van de ID-Fractie, bekend zich aan te sluiten. Op 6 juli maakten de Deense Volkspartij en het Vlaams Belang, beiden onderdeel van de ID-Fractie, bekend dat zij zich ook zouden aansluiten, waardoor de groep boven het minimumaantal lidstaten zou komen te staan dat vereist is voor groepsvorming.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.