Bijgewerkt: 25 september 2023

Pastorie Hervormde kerk Oude Dorp verkocht

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
14-09-2005

De voormalige pastorie van de Nederands Hervormde dorpskerk in het Oude Dorp is zal zoveel mogelijk in de oude luister worden hersteld.

Dit is deze krant gebleken uit een telefonisch interview met de nieuwe eigenaar van het pand, de heer Don Akkermans van Uitgeverij Lenthe Publicers. De in Amsterdam gevestigde uitgeverij kocht het de oude pastorie voor 1,1 miljoen euro van de gemeente. Aanvankelijk was de vraagprijs 1,3 miljoen euro. Deze zakte naar 1,245 miljoen.

Akkermans over de prijs: „Het was niet onze bedoeling zoveel te betalen, maar na verloop van tijd bleek de liefde voor het pand, ook onder het personeel, diep te zitten." Bij de uitgeverij gaan straks in de Dorpsstraat maximaal tien werknemers in vaste dienst werken. ,,Voor het overige werken we veel met freelancers," aldus Akkermans, die verwacht dat het merendeel van het personeel met het openbaar vervoer en de fiets zal komen. Op de zolder van het pand wil hij een mogelijkheid om te overnachten creëren „omdat we regelmatig internationaal bezoek hebben."

Begin volgende week zal de nieuwe eigenaar in een buurt -brief de bedoelingen aan de omwonenden voorleggen en bij de officiële opening zal er een happy hour volgen. „We willen mee in de kleur en stijl van de buurt," aldus Akkermans. „We zijn geen glanzend advocatenkantoor."

„Het pand zal geheel in steigers komen te staan met de bedoeling om het zoveel mogelijk in de originele staat terug te brengen. Zo ken ik een foto van tachtig, negentig jaar geleden waarop een trotse pastoor te zien is, staand voor het pand. We zien de originele trap, het grind eromheen en een gietijzeren hek. De trap en het grind zullen komen terug, het hek niet. Dat mag niet van de brandweer."

Inmiddels heeft Akkermans toestemming om het „ontsierende fietsenhok" aan de zijkant van het pand en de rolstoelbaan aan de trap te verwijderen. „Hoewel de aangebouwde serre niet origineel is willen we deze wel handhaven. Maar deze zal in de smaak en stijl worden gebracht van het pand zelf." Ook binnen zal er in het tamelijk hokkerige pand veel worden gesloopt. „In het interieur willen we ook de originaliteit terugbrengen. Maar als je sloopt weet je nooit wat je tegenkomt." Akkermans wil regelmatig overleg met de monumentencommissie en de monumentenwacht. ,,In de gang van het pand zit lambrisering met behang erboven. Hoe origineel is dat?"

Lenthe Publicers, momenteel nog in Amsterdam gevestigd aan de Fokkerweg, bestaat tien jaar en is onderdeel van de man/vrouwwinkel Kijkover van Akkermans en zijn vrouw Ingrid Mulder. Lenthe Publicers geeft vakinformatie uit in de sfeer van cultuur en filantropie. Het organiseert bijvoorbeeld het nationaal Cultuurbal in het hoofdstedelijke Stadsschouwburg. Het heeft ook een Lenthe Foundation, die actief is voor goede doelen.

(HG)

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.