Bijgewerkt: 18 oktober 2021

Partijen in Amstelveen maken zich op voor verkiezingsstrijd

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Weekblad
30-10-2013

De Amstelveense politieke partijen maken zich op voor de raadsverkiezingen in maart 2014. VVD, Groen-Links en CDA hebben kandidatenlijsten opgesteld. Lijstaanvoerders zijn Herbert Raat (VVD), Alex Boomgaars (GroenLinks) en Jan-Willem Groot (CDA). Bij de PvdA wordt Jeroen Brandes de lijsttrekker.

VVD

Bij de VVD staat op de (advies-)kandidatenlijst na Herbert Raat de huidige fractieleider Kees Noomen op plaats 2. Inza Gast, de eerste vrouw op de lijst, staat op plaats 3. De zittende raadsleden Tom Ponjee en Hans Bulsing staan op plaats 4 en 5. Op plaats 6 staat nieuwkomer Rob Ellermeijer.

Op plaatsen 7, 8 en 9 staan de bekende gezichten van Paul Feenstra, Walter Vervenne en Victor Frequin. Op plaatsen 10, 11 en 12 staan nieuwkomers Janneke Leegstra, Remco Snoek en Tom Coumans. Oud-toptennisser Rolf Thung 'duwt' de lijst.

raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De gemeenteraad van Amstelveen vergadert in mei 2013


Herbert Raat spreekt van een goede mix van ervaring en vernieuwing, maar erkent dat er bij de eerste tien veel 'oude' namen staan. 'Maar er is nu een goed team en je wilt geheugen en ervaring ook niet weggooien. Fractieleider Kees Noomen heeft bovendien, ondanks zijn drukke werk, de fractie uitstekend geleid.

Het leiden van een grote fractie wordt nog wel eens onderschat, maar hoewel hij veel in het buitenland zit, was hij er bij vergaderingen altijd.' Met de VVD wil Raat de komende vier jaar verder werken aan een mentaliteitsomslag in het ambtelijk apparaat. 'Het gaat er niet om, of kruisjes goed staan op formulieren, maar dat burgers werkelijk goed worden geholpen. Vooral met de aanstaande overheveling van rijkstaken naar de gemeente is dat belangrijk.'

GroenLinks

De lijst van GroenLinks is afgelopen woensdag al wel definitief door de leden vastgesteld. Dat zittend fractieleider Axel Boomgaars de lijst zou leiden, was al bekend. Achter zijn naam volgen op de lijst: 2. Stieneke Kruijer, thans burgerraadslid en 3. Tessa van Wijnen, zittend raadslid, zit ook in de regioraad. Daarna volgen twee nieuwe namen: 4. Martin Kortekaas en 5. Ilika Polderman.

Zittend raadslid Dorien Mijksenaar neemt de zesde plaats in, gevolgd door Vera van Atteveld op zeven. Zittend raadslid Albert Maarse staat op acht. Lijsttrekker Axel Boomgaars is trots op de lijst: 'Jong, oud, man, vrouw, achtergrond, ervaring of juist nieuwe gezichten: het is een diverse lijst met mensen met een drive om dingen anders te doen.’

Drie namen van oude Groen-Links coryfeeën sluiten de lijst af: Romke Hekstra (17), Paul Regouin (18) en Sander Mager (19). Mager, die in 2010 als lijsttrekker bovenaan de lijst stond, keert niet terug als raadslid, maar is eventueel beschikbaar als wethouder. Boomgaars daarover: ‘Voor GroenLinks is het eerst zaak om het vertrouwen van de kiezer te krijgen, daarna heeft praten over collegedeelname pas zin. Maak ik ben er van overtuigd, dat mocht het zover komen, we met Sander een fantastische kandidaat hebben om ook in een college een krachtig groen, betrokken en innovatief geluid te laten horen.’

CDA

Bij het CDA is het geen verrassing, dat zittend wethouder Jan-Willem Groot ook ditmaal de lijst trekt. De partij is tevreden met wat hij heeft bereikt op economisch gebied door het aantrekken van bedrijven naar Amstelveen, wat enkele duizenden banen heeft opgeleverd, en door bestaande bedrijven meer ruimte te geven om te ondernemen. Ook zijn mede onder zijn verantwoordelijkheid duizenden woningen gebouwd.

De CDA-fractie wordt in maart 2014 volledig vernieuwd. De namen van de vier zittende raadsleden komen op de lijst niet voor: Ben Jonker (fractievoorzitter), Marga van Herteryck-Prinsen, Geert Janssen en Martijn Lustenhouwer. Op nummer 2 staat Ferry van Groeningen, die als burgerraadslid al aardig gepokt en gemazeld is in de lokale politiek.

Sandra van Engelen is op plek 3 de eerste vrouw. Op plek vier staat Gerard Hulsman, op plek 5 Reinout Wibier, op nummer 6 Jos Groot en op nummer 7 Pier Rienks. Plek 8 is voor burgerraadslid Klaas van Gelderen. Luc Jalink staat negende en Amandhalia Nasserie op tien. Volgens de ledenvergadering heeft de partij met deze mensen de kennis in huis voor de onderwerpen die er de komende jaren toe doen: werk, wonen en zorg.

PvdA

De PvdA maakte op woensdag 30 oktober 2013 de conceptlijst bekend en Jeroen Brandes gekozen als lijsttrekker. De zittende fractieleider Dolf Veenboer is niet herkiesbaar. Veenboer is sinds 2002 actief in de gemeentepolitiek, waarvan twee jaar als wethouder. 'Het is tijd om na zo’n lange en mooie tijd het stokje aan anderen over te dragen,' aldus Veenboer. Volgens PvdA-afdelingsvoorzitter Maaike Lürsen heeft Veenboer belangrijk bijgedragen aan onder meer vernieuwing van schoolgebouwen, het vormgeven van de WMO, het behouden en bouwen van betaalbare woningen en het vernieuwen van de sportterreinen aan de Sportlaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.