Bijgewerkt: 16 april 2021

Partij gerookte zalm is besmet met de salmonellabacterie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Voedsel en Waren Autoriteit / RIVM
04-10-2012

Consumenten die gerookte zalm in hun koelkast en vriezer hebben liggen, wordt geadviseerd na te gaan, of deze veilig is voor consumptie. Uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat er een partij op de markt is die besmet is met de salmonellabacterie.

Het gaat om gerookte zalm die onder meer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking. Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten.

Alle producten zijn afkomstig van visfabrikant Foppen, die op aanwijzing van de NVWA vrijdag 28 september 2012 is gestart met een zogenoemde recall om alle producten uit de schappen te halen. Omdat de fabrikant levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald.

De visfabrikant is gewezen op haar verantwoordelijkheid afnemers te informeren en alles in het werk te stellen de gerookte zalm uit de handel en winkel te (laten) halen. De fabrikant heeft ook gerookte zalmproducten geleverd aan groothandelsbedrijven en aan viswinkels. Deze zijn inmiddels ook geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.

Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Vooral uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Waarschuwing

Verschillende levensmiddelenfabrikanten hebben de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen verwerkt in hun producten met gerookte zalm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten deze producten niet te consumeren. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast. Lijst van producten (pdf), waarin met Salmonella besmette zalm van Foppen verwerkt is en waarvoor nog niet eerder gewaarschuwd is.

Salmonella Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Elektronen microscoop foto met rood ingekleurde Salmonella typhimurium bacteriën


Wat is Salmonellose?

Salmonellose is een besmettelijke darmziekte, veroorzaakt door de salmonellabacterie. Er zijn vele verschillende types (wel 2500) van deze bacterie. Salmonella thompson is één van deze types en wordt normaal niet vaak bij mensen gevonden in Nederland. Een salmonella-infectie verloopt vaak mild, maar kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Wat is er aan de hand?

Naar schatting komen er in Nederland jaarlijks 50.000 infecties met salmonella voor. Sinds eind juli 2012 zijn er veel meldingen van mensen in Nederland die ziek zijn geworden door een bepaald type, namelijk Salmonella thompson. Inmiddels zijn er ongeveer tweehonderd patiënten bekend bij het RIVM. Van deze patiënten is ongeveer een derde in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Aangezien niet iedereen met diarree naar de huisarts gaat en omdat niet bij iedereen laboratoriumonderzoek wordt verricht, zijn er waarschijnlijk veel meer patiënten met een Salmonella thompson besmetting. De meeste mensen genezen na enkele dagen ziekte. Bij risicogroepen zoals baby’s en ouderen kan de infectie leiden tot uitdroging en kan opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Mensen raken besmet door het eten van besmette producten, voor de huidige uitbraak met Salmonella thompson is dit vrijwel zeker de gerookte zalm van de betreffende visfabrikant. Niet iedereen die de salmonellabacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Bij voldoende verhitting worden de Salmonella bacteriën onschadelijk gemaakt.

Door en door verhitten en garen verkleint de kans op ziekteverwekkers in het eten. Bevroren (gerookte) zalm geeft na ontdooien nog steeds risico op een besmetting. De kans, dat mensen elkaar besmetten is klein, maar zieke personen die betrokken zijn bij voedselbereiding of patiëntenzorg dienen tijdelijk geen of andere werkzaamheden te verrichten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.