Bijgewerkt: 19 april 2024

Overlast door wespen

Nieuws -> Milieu

Bron: Milieu Centraal
01-08-2011


Wespen veroorzaken in de tweede helft van de zomer veel overlast. Zolang wespen geen direct gevaar veroorzaken is bestrijden niet nodig. Dat houdt de milieugevolgen laag, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Een enkele wesp is te vangen, of te verjagen met huismiddeltjes. Bestrijden is alleen nodig als wespen snel agressief worden doordat zij een terras of looppad op hun aanvliegroute vinden. Of bij een hinderlijk wespennest in of om het huis.

Huismiddeltjes om een paar wespen op afstand te houden bestaan uit een bakje water met een scheut ammoniak, of een halve citroen of bakjes azijn met kruidnagel. Wespen vangen kan in een wespenval met limonade. Het voorkomen van wespenoverlast kan verder door het gebruik van een hor of vliegengordijn en het afsluiten van bakken met afval.

Vesp Amstelveen
(Foto Richard Bartz - 2007)

Vespula is een klein geslacht van sociale wespen, wijd verspreid in het noordelijk halfrond. Samen met de leden van hun zuster geslacht Dolichovespula, worden ze gezamenlijk bekend onder de gemeenschappelijke naam Yellowjackets (of geel-jasjes) in Noord-Amerika.
Hier op de foto is een Vespula Germanica, of Duitse wesp


Binnen

Voor het bestrijden van wespen bestaan milieuvriendelijke sprays op basis van vetzuren die zowel binnen als buiten zijn toegestaan. Particulieren mogen chemische middelen tegen een wespennest uitsluitend binnen gebruiken. Dat voorkomt schade aan insecten en aan waterleven in de tuin.

Volg daarbij altijd strikt de gebruiksaanwijzing van het middel op. Alleen een professionele bestrijder mag met chemische middelen een wespennest buiten bestrijden. Hij zal altijd zoveel mogelijk milieuschade voorkomen.

Om geen steek van een wesp op te lopen is het goed om rustig te blijven en bij consumptie van dranken, of andere levensmiddelen op te letten of er een wesp in zit. Wespen wegslaan wekt agressie op. Het is beter om langzaam weg te gaan en uit de buurt van een nest te blijven. Wespen komen graag af op sterke parfums.

Wesp?

Tot de wespen worden alle insecten gerekend uit de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera), die géén bij, hommel of mier zijn. Ook zaagwespen worden als aparte groep gezien naast alle andere wespen, omdat ze een totaal andere fysiologie hebben. Wespen vormen dus geen eigen taxonomische groep zoals een orde of een familie.

Ze zijn een onderdeel van de Apocrita, en de twee superfamilies waartoe alle wespen behoren, omvatten ook de mieren, die nauw aan de wespen verwant zijn. De verwantschappen binnen de Hymenoptera zijn soms erg complex, volgens fylogenetische studies zijn bijvoorbeeld alle bijen uit een familie van graafwespen geëvolueerd. (Bron Wikipedia)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.