Bijgewerkt: 22 juli 2024

Oud minister Jacqueline Cramer opent de 4e Amstellanddag

Nieuws -> Natuur

Bron: Beschermers Amstelland
30-05-2010

Zondag 6 juni 2010 zal de vierde Amstellanddag worden gehouden. Een initiatief van Beschermers Amstelland.  De dag zal dit jaar worden geopend door oud minister van VROM Jacqueline Cramer. Zij was de minister die het programma Mooi Nederland startte.

In het kader van dat programma is Amstelland twee jaren geleden aangewezen als een van de vier voorbeeldgebieden in Nederland waar zal worden aangetoond dat investeren in landschap loont. De ministeries van LNV en VROM hebben hier middelen voor ter beschikking gesteld. De opening zal ’s ochtends om 10.00 uur plaats vinden op de boerderij van Dick Andriessen in de Bovenkerkerpolder (hoek Nesserlaan/Ringdijk

Uitnodiging aan alle burgers van Amsterdam en omgeving

Bezoek zondag 6 juni 2010 Amstelland, een open en toegankelijk landelijk gebied met rust en ruimte, bij u om de hoek. Het bestaat nog. Een schitterend groen veenweidegebied met de rivieren Amstel, de Waver en de Bullewijk als blauwe linten door dit weidse landschap. Iedere dag kunt u daar genieten van de historie, van de natuur, de weidevogels.

Op bijna 40 locaties staan we klaar om jong en oud te ontvangen. Vele agrarische bedrijven openen op deze dag hun erf en stallen voor u. Traditionele bedrijven, maar ook bedrijven met melkrobots. En als het even mee zit kunt u, net als in voorgaande jaren, getuige zijn van de geboorte van een kalf en van het wel en wee van een steenuilengezin. Al eens een hengstenhouderij of een stoeterij bezocht? Op 6 juni kan dat.

Gemaal  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Voormalig dieselgemaal 'De Ronde Hoep' uit 1913, bij de rivier de Waver. Naast het gemaal staat het machinistenhuis


U kunt in de Middelpolder een stoomgemaal bezichtigen, in de Bovenkerkerpolder wijn proeven in de Amsteltuin en met imkers praten over het houden van bijen. U krijgt de gelegenheid om met een deskundige gids de prachtige begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel te bezoeken of (heel uniek) wandelend de indrukwekkende ruimte van Polder de Ronde Hoep te ervaren.

 Onder auspiciёn van de Stichting Coherente in Ouder-Amstel opent een groot aantal kunstenaars hun ateliers in Amstelland. U kunt de ateliers bezoeken of op een inspirerende plek het penseel zelf ter hand nemen. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te roeien op de Amstel met instructeurs van de Amstelgeuzen, of de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel te beklimmen. Genieten van het fantastische uitzicht over Polder de Rondehoep en de Bovenkerkerpolder.

De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets. Dat is prima te doen vanuit de stad. Maar als u wat verder Amstelland in wil, is het ook een idee om met het openbaar vervoer of met de auto naar het middelpunt van Amstelland te gaan in Ouderkerk aan de Amstel op het Kampje is het centrale punt van deze Amstellanddag. Hier kunt u alle informatie over de Amstellanddag krijgen. Niet ver daar vandaan kunt u fietsen huren bij boerderij Polderzicht in Ouderkerk aan de Amstel. Wel even reserveren: 020-4964080.

Cramer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Jacqueline Cramer in de St. Annakerk hier op een archieffoto, toen ze als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer met een grote delegatie Amstelveen had bezocht op 23 april 2007


Dagprogramma

10.00-10.45 uur feestelijke opening op de boerderij van Dick Andriessen, Ringdijk BP 9 (hoek Nesserlaan/Amsteldijk Zuid) tussen Amstelveen en Nes aan de Amstel. Jacqueline Cramer, oud-minister van VROM, zal de opening verrichten. De Concertina’s treden op in de boomgaard.

11.00–17.30 uur Activiteiten door heel Amstelland. Centraal informatiepunt wordt ingericht bij Amstelstroom aan de Kerkstraat op het Kampje in Ouderkerk aan de Amstel. 

16.30–17.30 uur Afsluiting van de Amstellanddag in Amstelstroom, aan de Kerkstraat in Ouderkerk aan de Amstel met de uitreiking van de prijzen aan de winnaars van de fotowedstrijd. Ga vooral naar onze website en breng als publieksjury uw stem uit op de foto die u het mooist vindt!.

Gebruik de Amstellanddag om kennis te maken met dit bijzondere landschap bij u om de hoek. Wij hopen u op 6 juni te mogen begroeten. Voor meer informatie kijk ook op www.beschermersamstelland.nl

Stichting Beschermers Amstelland heeft als doel het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch natuurgebied, waarin met respect voor landschap, natuur en cultuur kan worden geboerd en gerecreëerd.

Beschermers Amstelland realiseert deze doelstelling door:

-Bekendheid te geven aan de waarde van het gebied.

-De overheid kritisch te volgen op het gebied van de ruimtelijke ordening.

-Het op creatieve wijze samenbrengen van boeren, burgers, overheid en bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat ieder zijn steentje bijdraagt aan het behoud van het landschap.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.