Bijgewerkt: 25 september 2023

Oratorium The Crucifixion wordt in de Kruiskerk Amstelveen uitgevoerd

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestantse Gemeente Amstelveen
25-03-2023

In de Kruiskerk, van der Veerelaan 30B, Amstelveen, wordt vrijdag 7 april 2023 om 20.00 uitgevoerd The Crucifixion van Sir John Stainer, door de Kruiskerkcantorij, aangevuld met gastzangers. Solisten zijn Jelle Leistra tenor, Matthijs Mesdag – bas. Het orgel wordt bespeeld door Jeroen Koopman. Algehele leiding is in handen van Henk Trommel.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Sir John Stainer (1840 - 1901) was een Engelse componist en organist wiens muziek, hoewel tegenwoordig zelden uitgevoerd (met uitzondering van The Crucifixion, nog steeds te horen tijdens Passietijd in sommige kerken van de Anglicaanse gemeenschap), erg populair was tijdens zijn leven. Zijn werk als koordirigent en organist zette maatstaven voor anglicaanse kerkmuziek die nog steeds invloedrijk is

Op Goede Vrijdag wordt in de christelijke traditie de dood van Christus aan het kruis herdacht. Hiertoe zijn door diverse componisten passiemuziek geschreven.

The Crucifixion is een oratorium geschreven door Sir John Stainer in 1887. Het is bedoeld om gezongen te worden door kleinere cantorijen en koren, en bevat 5 hymnen die afwisselend met de gemeente gezongen worden. Het is voor het eerst opgevoerd op de dag na Aswoensdag, op 24 februari 1887, in de parochiekerk van Marylebone, waar het sindsdien jaarlijks wordt opgevoerd.The Crucifixion is een wat kleiner oratorium die zonder pauze wordt uitgevoerd. Toegang is vrij, na afloop is een collecte, waarvan de onkosten worden betaald.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.