Bijgewerkt: 17 mei 2022

Opvoering Japanse opera 'Hanjo' in Amsterdam

Nieuws -> Cultuur

Bron: De Nederlandse Opera
19-04-2011

Opera 'Hanjo', van de Japanse componist Toshio Hosokawa (1955) is te zien in Het Muziektheater Amsterdam. Een aanknopingspunt is om 'Hanjo' onder de aandacht te brengen bij de Japanse inwoners van Amstelveen, en bij mensen die geïnteresseerd zijn in Japanse dans en muziek.

'Hanjo'

Componist Hosokawa baseerde zijn tweede opera op een Nô-spel van schrijver Yukio Mishima. Hanjo is een liefdesverhaal, dat op een originele manier vertaald wordt door een mengeling van Westerse en Oriëntaalse klanken.

Hanjo  Amstelveen
(Foto De Nederlandse Opera - 2011)

De banner van 'Hanjo'


Hosokawa: "Ik wilde met mijn nieuwe opera de banden versterken met de traditionele Japanse theaters van Nô en  Kabuki en op hetzelfde moment weergalmen met de hedendaagse publiek en het overwinnen van de beperkte capaciteit van de expressieve Nô en Kabuki. Hanjo is geschreven, alsof het een droom was, - een drama dat terugreist en weer over de grens tussen droom en werkelijkheid blijft, tussen waanzin en gezond verstand. "

Hanjo  Amstelveen
(Foto Johan Jacobs - 2011)

Ingela Bohlin, een Zweedse sopraan in de rol van Hanako in de opera 'Hanjo'


De bijzondere kostuums zijn gemaakt door designer Tim Van Steenbergen. Anne Teresa De Keersmaeker heeft de regie gedaan, en werd warm onthaald tijdens de wereldpremière. De opvoering van de opera vindt plaats op woensdag 27 april 2011 en op zondag 8 mei 2011 om 20.15 uur. Een kaartje kost tussen de € 20,- en € 70,-. Voor meer informatie zie: http://www.muziektheater.nl/hanjo en www.timvansteenbergen.com .

Componist Hosokawa?

Toshio Hosokawa (细 川 俊 夫, geboren op 23 oktober 1955 in Hiroshima, Japan) is een Japanse componist van hedendaagse klassieke muziek. Hosokawa studeerde met Yun Isang aan de Universität der Künste Berlin. Sinds 1998 heeft Hosokawa gediend als Composer-in-residence aan het Tokyo Symphony Orchestra. In 2004, Hosokawa werd een gast professor aan de Tokyo College of Music. In 2001, werd hij lid van Academie der Künste, Berlijn.

Nô-spel?

Nô, Noh (能 ), of Nogaku (能 楽) - afgeleid van het Japanse woord voor 'vaardigheid', of 'talent' - is een belangrijke vorm van de klassiek Japans muzikaal drama, dat wordt uitgevoerd sinds de 14e eeuw. Veel personages zijn gemaskerd en mannen spelen mannelijke en vrouwelijke rollen. Traditioneel, een Noh 'performance dag' duurt de hele dag en bestaat uit vijf Noh spelen en het wordt afgewisseld met kortere, humoristische Kyogen stuks. Echter, de hedendaagse Noh optredens bestaan uit twee Noh stukken met een Kyogen spel er tussen.

Kyogen (狂言, letterlijk 'gek', of 'wilde meningsuiting') is een vorm van het traditionele Japanse theater. Het ontwikkelde zich naast de Noh, werd uitgevoerd samen met Noh als een pauze van theatersoorten tussen de Noh handelingen. Echter, de inhoud ervan is helemaal niet vergelijkbaar met de formele, symbolische en plechtige Noh-theater; Kyogen is een komische vorm en zijn primaire doel is, om zijn publiek aan het lachen te krijgen.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.