Bijgewerkt: 28 maart 2024

Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-06-2022

Met deze brief informeren wij u over de ontwikkelingen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen op 21 juni 2022.

Bij de aankomst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in maart heeft de gemeente afspraken gemaakt met Adagio Aparthotel en het Ibis Budget Hotel over de opvang tot 1 juli 2022. Omdat het er op dit moment niet naar uitziet dat de vluchtelingen op korte termijn terug kunnen naar hun eigen land, is de gemeente in gesprek gegaan met de hotels over verlenging van hun verblijf. Op dit moment zijn 388 Oekraïense vluchtelingen gehuisvest in de hotels.

De gemeente Amstelveen heeft overeenstemming bereikt met het Adagio Aparthotel en het Ibis hotel over een verlenging t/m 31 december 2022. Uitgangspunt daarbij is dat de maaltijdvoorziening gaat stoppen. De Oekraïense vluchtelingen ontvangen inmiddels leefgeld en gaan zelf voor hun maaltijden zorgen. In het Adagio is kookgelegenheid, in het Ibishotel worden daar voorzieningen voor getroffen. Het is van groot van belang de mensen in de hotels hier zo snel mogelijk over te informeren. Velen hebben zorg over de duur van hun verblijf. Duidelijkheid over verlenging zal hen rust geven.

Foto Amstelveen
(Bron Google Earth - 2022)

Luchtfoto van het Adagio Aparthotel en het Ibis Budget Hotel in Amstelveen


De hotelkosten worden tot eind 2022 geschat op € 6,7 miljoen. Op 5 april heeft het college voor hotelkosten (inclusief maaltijden) € 2,4 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de verlenging van het verblijf (zonder maaltijden) is aanvullend € 4,3 miljoen nodig. Deze kosten zijn gebaseerd op een verblijf van 360 tot maximaal 380 personen. Met de verlenging van de hotels wordt het werkbudget van € 10 miljoen overschreden. Uw raad heeft een raadsvoorstel ontvangen voor een derde tranche van € 5 miljoen voor het werkbudget.

Inmiddels is de landelijke regeling voor vergoeding van kosten van gemeenten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in werking getreden. Wij hebben op grond van deze regeling een voorschot van circa € 12 miljoen aangevraagd voor 2022. In de bijlage vindt u het laatste overzicht van het werkbudget Oekraïne met een overzicht van de uitgaven, inclusief de aanvraag van het voorschot aan het Rijk. Op woensdag 22 juni 2022 krijgt u aansluitend op het inwerkprogramma Financiën een toelichting hierop. Lees ook: Lokaal werkbudget Oekraïne 14 juni 2022 (pdf 1 pagina)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.