Bijgewerkt: 27 februari 2024

Oproep voor mensen met blokverwarming in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
24-01-2023

De kosten voor blokverwarming rijzen de pan uit. Er zijn honderden gedupeerden in Amstelveen. De verhalen zijn schrijnend.

Het begint bij een paar honderd euro maar al snel heb je duizenden euro’s schuld die je niet kunt terugbetalen, want de inkomsten gaan niet omhoog. De gevolgen zijn niet te overzien. Mensen hebben zorgen, slapen slecht, gaan ruzie maken, voelen zich machteloos, verliezen hun vertrouwen in de overheid, worden boos en raken teleurgesteld. En degenen aan de bel trekken bij hulpdiensten, krijgen ook nee op hun bezwaar want er zijn nog geen nieuwe regelingen bekend. Mensen voelen zich niet gehoord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen

Kortom, het wordt er voor deze mensen niet beter op. Ook bij de FNV, sector uitkeringsgerechtigden kwamen vele berichten binnen van Amstelveners die in de problemen komen, vertelt Wil Roode. 'Ik heb namens  een dame die ook in financiële  problemen is gekomen door de enorme kosten voor de blokverwarming bezwaar aangetekend in een e-mail naar Eigen Haard. En tot mijn verbazing werd het bezwaar toegekend. Deze dame hoeft de extra kosten voor februari niet te betalen. Ik wist niet dat ik het zo eenvoudig was. Ik was blij voor deze mevrouw maar tegelijkertijd roept het bij mij geen vertrouwen op waarom Eigen Haard dit niet open en transparant communiceert.'

Volgens dr. Ellen Steijvers, onderzoeker en adviseur op het gebied van governance, cultuur en gedrag, valt het in deze situatie op dat woningcorporatie Eigen Haard en de gemeente niet zelf het initiatief nemen tot handelen. Wanneer deze partijen wel het initiatief hiertoe zouden nemen, dan zouden ze de mensen met blokverwarming proactief een brief kunnen sturen. Of nog pro-actiever: ze zouden het ook al kunnen verrekenen bij de aankomende rekening. Hierdoor zouden veel problemen bij mensen thuis voorkomen kunnen worden. En zeker niet laten afhangen van een bezwaarschrift.

Foto Amstelveen
(Bron Ellen Steijvers - 2023)

Ellen Steijvers burgerraadslid van SP-Amstelveen

De reden om dit alles niet te doen, en geen initiatief te nemen, kan  tweeledig zijn in termen van gedrag: het kan onbewust(men ziet het eigen gedrag niet) of bewust gedrag zijn (men denkt aan de portemonnee van de instantie en/of de eigen resultaten). 'Feit blijft dat het geen integer gedrag is wanneer het gevolg is dat instanties letterlijk en figuurlijk mensen in de kou laten staan' - aldus Ellen Steijvers.

Bij deze willen wij, Wil Roode en Ellen Steijvers mensen met blokverwarming oproepen om bezwaar te maken bij Eigen Haard (e-mailadres info@eigenhaard.nl) en cc te sturen naar info@amstelveen.nl  en daarbij de volgende tekst toe te voegen:

'Hierbij maak ik bezwaar tegen de enorme kosten van mijn blokverwarming vanaf januari tot en….Dit gaat om een bedrag van (bedrag invullen) per maand. Ik doe hierbij de klemmende  oproep aan uw organisatie om dit voor nu en in de toekomst te herstellen, zodat ik niet in de financiële problemen kom. Alvast dank!'

Wil Roode en Ellen Steijvers

Blokverwarming? Warmtedistributie is een verwarmingssysteem, waarbij gebouwen worden verwarmd via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. Warmtedistributie voor (een groot deel van) een stad wordt stadsverwarming genoemd. In Nederland is warmtedistributie in de jaren 1970 en 1980 op gang gekomen. In 2.000 hadden 212.000 huishoudens een aansluiting op een warmtedistributienet. In Amstelveen hebben woningen in het Stadshart en in de wijk Bankras stadsverwarming. Blokverwarming houdt in dat er een gezamenlijke warmtebron is voor meerdere woningen in een blok of appartementencomplex. Het is dus eigenlijk hetzelfde idee als bij stadsverwarming, alleen geldt het voor een huizenblok en niet voor een stad. De huurders, of eigenaren van de woningen betalen voor de verwarming van hun woning via de servicekosten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.