Bijgewerkt: 22 juli 2024

Oproep van GroenLinks-Amstelveen aan woningeigenaren

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
04-10-2021

Volgens GroenLinks-Amstelveen vraagt de wooncrisis om out of the box-oplossingen, om te zorgen dat woningen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: om in te wonen en niet om geld aan te verdienen. GroenLinks heeft daarom afgelopen woensdag 29 september 2021 tijdens de raadsvergadering een voorstel ingezien, om alle Amstelveense woningeigenaren te benaderen hun huis, in geval van verkoop, te verkopen met een zelfbewoningsplicht, waardoor de koper er zelf in moet gaan wonen en beleggers dus buitenspel worden gezet.

Sinds een aantal jaar geldt er in Amstelveen al een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen. Hierdoor mag elke woning die nieuw wordt gebouwd alleen gekocht worden door iemand die er ook zelf in gaat wonen. Een succesvolle en in het land een veelgebruikte manier om speculanten op de woningmarkt te weren. Echter voor bestaande woningen lijkt de gemeente buitenspel te staan en niet dezelfde maatregel te kunnen invoeren. Woningeigenaren hebben de woning namelijk onder bepaalde voorwaarden gekocht en het is onder het eigendomsrecht moeilijk om deze voorwaarde als gemeente te wijzigen. Lennart de Looze, fractievoorzitter van GroenLinks Amstelveen, denkt dit mogelijk te kunnen omzeilen: 'Als gemeente kunnen we inwoners helaas niet dwingen om hun huis alleen te verkopen aan mensen die het ook daadwerkelijk zelf nodig hebben om in te wonen, maar we kunnen het onze inwoners wel vragen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Lennart de Looze fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Het idee is om een campagne op te zetten, waarbij de Amstelveense woningeigenaren worden benaderd om deze vrijwillige zelfbewoningsplicht bij verkoop van het huis vast te leggen. Als inwoners dit doen kunnen ze hun huis niet meer verkopen aan beleggers, volgens GroenLinks is dit niet alleen een sociale actie maar dragen inwoners ook bij aan het beschikbaar houden van betaalbare woningen voor mensen die dat echt nodig hebben en beschermen ze hun eigen straat of buurt tegen vluchtige passanten.

De gemeente zou volgens dit plan de inwoners moeten stimuleren om dit te doen, door het ten eerste onder de aandacht brengen dat deze mogelijkheid er is en ten tweede te zoeken naar manieren om woningeigenaren te verleiden. Vervolgens kan de gemeente inwoners ondersteunen om de vrijwillige zelfbewoningsplicht te laten vastleggen in regelgeving. GroenLinks-Amstelveen raadslid de Looze: 'Door dit goed vast te leggen in regelgeving, kan deze vrijwillige zelfbewoningsplicht op het betreffende huis voor onbepaalde tijd blijven gelden. Op die manier beschermen we het huis voor altijd tegen huisjesmelkers.' Hoewel het idee achter het plan door een grote meerderheid enthousiast werd ontvangen in de gemeenteraad, strandde het toch in de stemming omdat een aantal partijen niet zover wilde ingrijpen op de woningmarkt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.