Bijgewerkt: 15 april 2024

Opnames van de haard van het sterrenbeeld Orion

Nieuws -> Technologie

Bron: European Southern Observatory (ESO
07-01-2022

Orion biedt u een spectaculair vuurwerk om het nieuwe jaar te vieren op deze nieuwe foto van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Maar maak je geen zorgen, dit iconische sterrenbeeld explodeert of brandt niet. Het 'vuur' dat je op deze vakantiekaart ziet, is de vlamnevel van Orion en zijn omgeving vastgelegd in radiogolven - een beeld dat ongetwijfeld recht doet aan de naam van de nevel! De opname is gemaakt met het ESO-gestationeerde Atacama Pathfinder Experiment (APEX), dat zich bevindt op het koude Chajnantor Plateau in de Atacama-woestijn in Chili.

Orion is een prominent sterrenbeeld dat zich op de hemelevenaar bevindt en over de hele wereld zichtbaar is. Het is een van de meest opvallende en herkenbare sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel. Het is vernoemd naar Orion, een jager in de Griekse mythologie. De helderste sterren zijn de blauwwitte Rigel (Beta Orionis) en de rode Betelgeuse (Alpha Orionis).


Deze video toont de Flame Nebula en zijn omgeving bij verschillende golflengten van het licht


In de Griekse mythologie was Orion een reusachtige, bovennatuurlijk sterke jager, geboren uit Euryale, een Gorgon, en Poseidon (Neptunus), god van de zee. Een mythe verhaalt van Gaia's woede over Orion, die het waagde te zeggen dat hij elk dier op aarde zou doden. De woedende godin probeerde Orion uit te schakelen met een schorpioen. Dit wordt gezien als de reden dat de sterrenbeelden Scorpius en Orion nooit tegelijkertijd aan de hemel staan. Ophiuchus, de Slangendrager, deed Orion echter herleven met een tegengif. Dit zou de reden zijn dat het sterrenbeeld Ophiuchus halverwege tussen de Schorpioen en de Jager aan de hemel staat

De nieuw bewerkte opname van de Flame Nebula, waarin ook kleinere nevels zoals de Paardenkopnevel (Horsehead Nebula) voorkomen, is gebaseerd op waarnemingen die de voormalige ESO-sterrenkundige Thomas Stanke en zijn team een paar jaar geleden hebben gedaan. Ze wilden het toen pas geïnstalleerde SuperCam-instrument op APEX uitproberen en richtten het op het sterrenbeeld Orion. Astronomen zeggen graag: 'Telkens als er een nieuwe telescoop of een nieuw instrument is, moet je naar Orion kijken: er is altijd wel iets nieuws en interessants te ontdekken!' Een paar jaar en vele waarnemingen later hebben Stanke en zijn team hun resultaten nu geaccepteerd voor publicatie in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

In Orion, een van de beroemdste gebieden aan de hemel, bevinden zich de reusachtige moleculaire wolken die het dichtst bij de zon staan - enorme kosmische objecten die voornamelijk uit waterstof bestaan en waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze wolken bevinden zich op een afstand van 1.300 tot 1.600 lichtjaar en omvatten de meest actieve sterrenkraamkamer in de buurt van het zonnestelsel, evenals de vlamnevel die op deze afbeelding te zien is. Deze 'emissienevel' herbergt in zijn centrum een cluster van jonge sterren die hoogenergetische straling uitzenden, waardoor de omringende gassen gaan schijnen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.