Bijgewerkt: 18 juni 2024

Oplichting via internet is bijna verdubbeld vergeleken met 2014

Nieuws -> Internet

Bron: Fraudehelpdesk
05-03-2016

Het aantal particulieren en ondernemers, dat in 2015 geld kwijtraakte aan oplichting via internet is bijna verdubbeld vergeleken met 2014. De Fraudehelpdesk noteerde 3.625 meldingen van personen die financiële schade hebben geleden tegen 1.887 het jaar daarvoor. Deze 3600 gedupeerden gingen voor 12,2 miljoen euro de boot in. Eind 2014 bedroeg de gemelde schade 8,3 miljoen euro. De grootste groep ging de mist in met webwinkelfraude en met aankopen op Marktplaats: wel betalen, maar niets geleverd krijgen.

De grootste bedragen gaan om in zogenoemde voorschotfraude. Internetoplichters benaderen hun potentiële slachtoffers met een mooi verhaal, waarvan de kern is, dat zij eerst iets moeten betalen, voordat ze iets kunnen krijgen. Bekendste voorbeelden hiervan zijn datingfraude, erfenis- en loterijfraude.

Datingfraude. Zo betaalden 133 slachtoffers van datingfraude ruim 2,7 miljoen euro aan hun ‘aspirant-liefdes’. Dat is gemiddeld 20.000 euro. Sommigen raakten niet meer dan honderd euro kwijt, maar er was ook een uitschieter met 380.000 euro schade. Relatief de meeste slachtoffers werden op Facebook benaderd. De vaakst genoemde datingwebsites, waarop oplichters actief zijn, waren Lexa en Badoo.

Foto Amstelveen


Internetoplichters benaderen hun potentiële slachtoffers met een mooi verhaal vaak via een e-mail bericht, waarvan de kern is, dat zij eerst iets moeten betalen, voordat ze iets kunnen krijgen. Bekendste voorbeelden hiervan zijn datingfraude, erfenis- en loterijfraude


In het bedrijfsleven is het aantal ondernemers en bedrijfsadministraties, dat per ongeluk een spookfactuur betaalde, fors gestegen van 190 in 2014 naar 481 vorig jaar, zo blijkt uit de meldingen bij de Fraudehelpdesk. Hier ging het om relatief kleine bedragen: gemiddeld 96 euro. Het aantal phishingmails, dat melders vorig jaar voor onderzoek naar de helpdesk stuurden, steeg naar 123.000. Bijna vijfhonderd gedupeerden van cybercrime meldden een totale schade van 822.000 euro.

Van de Nederlanders die met internetoplichting te maken krijgen, meldt 10 tot 13 procent dit bij de Fraudehelpdesk. Dit blijkt uit onderzoek, dat het voorlichtingsbureau heeft laten uitvoeren. De werkelijke cijfers over aantallen slachtoffers en schadebedragen liggen dus aanzienlijk hoger.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.