Bijgewerkt: 19 maart 2024

Oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
08-11-2009

De gemeente Amsterdam heeft op 6 november 2009 samen met energiebedrijf Nuon en netwerkbedrijf Alliander het oplaadnetwerk Amsterdam Elektrisch in gebruik genomen. Bij deze oplaadpunten kan iedereen met een elektrische auto, motor of scooter, of een fiets gratis parkeren en laden.

Fiets Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een accu van een elektrische fiets wordt opgeladen


De oplaadpunten liggen op strategische locaties in de stad, zoals op het Westergasfabriekterrein, de Piet Heinkade en de Amsteldijk. Zeven Amsterdammers die al elektrisch rijden ontvingen uit handen van wethouder Gerson (Verkeer) en wethouder Vos (Milieu) de eerste oplaadpassen. Binnen twee jaar zijn er 200 oplaadpunten in de stad beschikbaar.

De nieuwe oplaadpunten zijn speciaal ingericht voor auto’s, of specifiek voor scooters en motoren. Bij elk oplaadpunt is in elk geval al één vaste gebruiker. Iedereen die in het bezit is van een elektrische auto, motor of scooter kan een pas aanvragen via www.amsterdamelektrisch.nl(http://www.amsterdamelektrisch.nl/) en gratis van het netwerk gebruik maken. Elektrisch vervoer is goed voor de luchtkwaliteit en het klimaat omdat het lokaal geen schadelijke stoffen uitstoot en door de technologie aanzienlijk zuiniger is, wat leidt tot een lagere CO2 -uitstoot.

Onderzoek onder Amsterdammers

De behoefte aan meer oplaadpalen is aanwezig in Amsterdam, bleek uit vooraf gedaan onderzoek door Stadspeil in opdracht van Nuon. Meer dan de helft van de Amsterdammers overweegt op termijn een elektrisch voertuig aan te schaffen. Daarvan geeft 27% de voorkeur aan een elektrische scooter en 54% aan een elektrische auto.

Bijna driekwart van de respondenten is het eens met de stelling, dat elektrisch vervoer de toekomst heeft. Als grootste voordeel van elektrisch vervoer wordt de betere luchtkwaliteit in de stad genoemd. Bijkomende voordelen zijn de klimaatvriendelijkheid door minder uitstoot en het ontbreken van stank- en geluidsoverlast. Als nadeel werd de aanschafprijs en het nog huidige gebrek aan oplaadpalen genoemd.

Dekkend netwerk van oplaadpunten

Naast 100 oplaadpunten op straat komen er ook 100 oplaadpunten bij P+R terreinen, parkeergarages, op autodeelplekken en op kaden voor elektrische vaartuigen. Samen vormen ze een netwerk van 200 oplaadpunten, dat in Amsterdam de komende twee jaar wordt uitgerold. Het streven is dat er in 2015 10.000 elektrische voertuigen rondrijden en een dekkend netwerk van oplaadpunten in de stad aanwezig is.

Ook presenteerde de gemeente Amsterdam het beeldmerk ‘Nederland Elektrisch’ dat is gebaseerd op het beeldmerk Amsterdam Elektrisch. Amsterdam ziet graag dat het logo uitgroeit tot hét (inter)nationale beeldmerk voor elektrisch vervoer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.