Bijgewerkt: 30 september 2023

Open brief van burgemeester Poppens aan de Amstelveners

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-10-2020

Burgemeester Tjapko Poppens heeft op 20 oktober 2020 weer een brief voor alle inwoners van Amstelveen op de website van de gemeente laten plaatsen.

'Beste Amstelveners,

Opnieuw beheerst corona ons leven. We hoopten het niet zo snel nóg een keer mee te maken, maar het aantal besmettingen stijgt de laatste weken razendsnel. Amstelveen en onze regio kleuren diep rood op de kaart van het RIVM. Dat betekent dat de situatie zeer ernstig is. De nieuwe, strengere maatregelen om het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar voor ons allemaal een pijnlijke stap terug. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat er nog meer Amstelveners ernstig ziek worden of zelfs erger.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


Het zijn ingrijpende maatregelen, vooral voor veel ondernemers en organisaties in de horeca-, sport- en cultuursector. Temeer omdat deze sectoren zich afgelopen tijd enorm hebben ingespannen om alles volgens de coronaregels te doen. Mensen in de zorg hebben het zwaar. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt snel. Ze kunnen de drukte bijna niet meer aan. Het is ook een lastige tijd voor ouderen en kwetsbare mensen die eenzaam zijn en de deur niet meer uit durven, voor jongeren die niet mogen wat ze zo graag doen: uitgaan, sporten, met vrienden bij elkaar komen, voor al die mensen die zorgen hebben over hun bedrijf of baan.

Deze periode maakt veel emoties los. Twijfel, verdriet, frustratie, soms boosheid. Die emoties zijn begrijpelijk. Het duurt al zo lang en we weten niet hoe lang het nog gaat duren. Het kost ons meer moeite ons aan de regels te houden, de motivatie is minder groot dan in het voorjaar. Helaas is dit de oorzaak van het fors oplopende aantal besmettingen afgelopen weken. Het virus is niet minder besmettelijk of gevaarlijk dan een half jaar geleden. Ik hoor van mensen die het gehad hebben hoe heftig het coronavirus kan zijn en hoelang ze er daarna nog last van kunnen hebben. We kunnen er allemaal heel ziek van worden en als we niet voorzichtig zijn, er anderen mee besmetten.

Komende weken zijn cruciaal. Ons gedrag bepaalt of we erin slagen het coronavirus onder controle te krijgen. We moeten extra voorzichtig zijn: zo min mogelijk reizen, anderhalve meter afstand van elkaar houden en onze sociale contacten zoveel mogelijk beperken. Dat betekent: als u iets te vieren heeft, stel het uit. Ga zo min mogelijk bij mensen op bezoek en nodig liever geen mensen bij u thuis uit. Zo dringen we het virus samen terug en voorkomen we dat over vier weken nog strengere maatregelen nodig zijn.

Ik besef dat deze tweede golf opnieuw veel van ons vraagt. Toch moeten we proberen er nogmaals samen de schouders onder te zetten. Probeer positief te blijven en u te richten op wat nog wel kan. Probeer begrip te hebben voor elkaar en elkaar te steunen. Zo werken we samen aan een nieuw perspectief: een samenleving waarin wij grip op het virus hebben en niet andersom. Ik wens u allen geduld, begrip en kracht toe. En bovenal, blijf gezond!

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.