Bijgewerkt: 22 mei 2022

Open Monumentendagen 2019 ook in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen/Open Monumentendag
05-09-2019

Het thema van de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier. Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Aansluiting bij Europees thema. Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days, waar Open Monumentendag onderdeel van is. Binnen de plaatsen waar mensen voor hun vermaak naartoe gingen en gaan kunnen vijf categorieën worden onderscheiden: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het thema staat daarmee garant voor originele openstellingen: monumentale cafés, hotels en (studenten)sociëteiten, monumentale sportstadia, botenhuizen en zwembaden, maar ook (openlucht)theaters, muziektenten, pretparken en monumentale plekken waar ‘meisjes van plezier’ te vinden waren: het valt allemaal onder Plekken van plezier.

Veel optredens en activiteiten. Plekken van plezier biedt de organiserende comités die de lokale programma’s samenstellen volop gelegenheid om optredens en activiteiten te organiseren: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken of opsnuiven van buitenlucht in monumentaal groen, voor ieders smaak zal er iets te doen zijn.

Foto Amstelveen
(Bron: Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

Het gebouw van de Christelijke ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs) aan de Ouderkerkerlaan 15 in de jaren 1930


Twee Amstelveense monumenten openen voor het eerst de deuren voor publiek. Op 14 en 15 september 2019 zijn verschillende Amstelveense monumenten geopend tijdens de Open Monumentendagen. Zo is het jongste monument van Amstelveen te bezoeken: het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan.

Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument. Zondag 15 september 2019 opent het monument voor het eerst de deuren voor het publiek. De voormalige Jan Ligthartschool is in 1953 gebouwd en kenmerkend voor de naoorlogse bouwstijl waarin het samenbrengen van de gemeenschap voorop stond. Tegenwoordig is de locatie het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars, bekend onder de naam Ateliers 2005. Zij stellen deze dag hun ateliers open.

Ouderkerkerlaan 14-15. Het pand van SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan is al langer een gemeentelijk monument en dit jaar voor het eerst geopend tijdens de Open Monumentendagen. Het ontwerp van de voormalige school is van architect Ingwersen en dateert uit 1925. De kunstenaars van de SAKB openen dit jaar ook voor het eerst de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Op de zondag zijn hier gratis workshops van verschillende kunstenaars te volgen.

Beklim de Urbanuskerk. Na de hevige brand bijna een jaar geleden is het schip van de Urbanuskerk in Bovenkerk grotendeels verwoest. De toren is behouden gebleven. Deze was voor het eerst te beklimmen tijdens 24H Amstelveen en nu ook tijdens beide Open Monumentendagen. Wie geen hoogtevrees heeft, krijgt zo een prachtig uitzicht over Amstelveen. Van achter een glaswand kunnen bezoekers een kijkje in de kerk nemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4


Open Monumentenweekend. Tijdens het Open Monumentenweekend openen verschillende Amstelveense kerken hun deuren, zoals de Paaskerk, Pauluskerk (alleen zaterdag), Kruiskerk (zaterdag) en Annakerk (beide dagen). Ook het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan is open op zaterdag. De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is zondag geopend. Ook hier kan de toren beklommen worden. Op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd, evenals op begraafplaats Zorgvlied. Kijk voor een overzicht van alle monumenten, openingstijden en activiteiten op www.openmonumentendag.nl/gemeente/amstelveen. Bekijk ook de activiteiten hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.