Bijgewerkt: 27 mei 2024

Op drie Amstelveense basisscholen judo les

Nieuws -> Sport

Bron: Steffie Bossink
08-09-2014

Tien jaar geleden is Schooljudo opgericht, een initiatief van oud wereldkampioen en Olympisch medaillewinnaar Ruben Houkes. Niet alleen om zijn sport te promoten, maar om iedereen te overtuigen van de meerwaarde van Schooljudo als opvoedkundig middel. En als middel voor verbetering van zowel de motorische als sociale ontwikkeling van kinderen. Van Schooljudo heb je je leven lang profijt. Zo ook de kinderen uit de gemeente Amstelveen. Het Sportbedrijf Amstelveen maakt dit jaar mogelijk, dat op 3 basisscholen (Westwijzer, Wending en Schakel) de kinderen uit de groepen 3 en 4 zes weken in de ban van Schooljudo zijn. Een kwaliteitsimpuls voor het bewegingsonderwijs.In 10 jaar tijd is Schooljudo uitgegroeid tot grootste judoclub van Nederland, ondersteund door de grootste zorgverzekeraar van Nederland; Zilveren Kruis Achmea. Dit partnerschap maakt mogelijk, dat elk jaar zo’n 22.000 kinderen van 350 scholen een aantal weken op de tatami (judomat) staan en een Schooljudo diploma ontvangen. Dit diploma krijgen de deelnemers niet zomaar.

Zij werken zes weken lang aan waarden als respect, discipline en samenwerken. Belangrijke opvoedkundige waarden van het judo die Schooljudo in een speciaal lesprogramma accentueert. De lessen worden gegeven door de zogenaamde lokale Schooljudo Entertrainers; alle kinderen moeten de Schooljudolessen met een glimlach verlaten. Dit alles gewoon in de gymzaal, want deze wordt met echte judomatten en bakken vol met judopakken omgetoverd tot een dojo. Met Schooljudo, winnaar van de Sportiviteit Prijs 2013, leren kinderen feedback aan elkaar te geven en om te gaan met winst en verlies. Op deze manier wil Schooljudo, net als partner Stichting Aandacht Voor Pesten, een bijdrage leveren om pesten op en rond de scholen te verminderen.

Judoleraar John Holleman van Buenting Sport en Karel Gietelink van Gietelink Sport zetten zich in om de lessen op school te verzorgen die duren tot de herfstvakantie. Na het schoolse programma zijn de deelnemers van harte welkom om nog eens gratis lessen te volgen, en de sfeer te proeven, bij de deelnemende clubs.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.