Bijgewerkt: 22 mei 2022

Op bezoek bij beeldend kunstenaar Joep Backhuijs

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
12-09-2013

De bekende Amstelveense beeldend kunstenaar Joep Backhuijs heeft onze redactieleden op woensdag 11 september 2013 uitgenodigd om in Aalsmeer in de Historische Tuin zijn nieuwe installatie te bewonderen.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Nog even over de brug lopen en Joep Backhuijs is aangekomen in de Historische Tuin van Aalsmeer


Joep Backhuijs (1946) genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen, waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Joep Backhuijs vertelt over zijn werk


Hij heeft tijdens zijn kunstenaarsleven bijna alles uitgeprobeerd, hij maakte geometrische, figuratieve werken, maar ook fotografie vindt hij leuk. Wie zijn ontwikkeling heeft gevolgd, herinnert zich uit die periode het monumentale paard, samengesteld uit onderdelen van een gesloopte 2CV (Citroen). Toevallig werd dit paard niet zo lang geleden aangekocht door de gemeente Amstelveen en het kunstwerk staat naast de werkkamer van Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen.

Geleidelijk werd Backhuijs’ vormgeving abstracter. Het figuratieve element maakte plaats voor het geometrische, dat met speelse vindingrijkheid in zijn plastieken wordt toegepast. De materialen, waarin de kunstenaar zijn werken uitvoert, zijn lindehout, brons en roestig ijzer.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een van de hoogste schoorstenen van de ketelhuizen van Aalsmeer in de achtergrond
Backhuijs over zijn werk: ‘Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot de vierkanten, driehoeken, en cirkels die in elkaar verstrengeld, of aan elkaar gekoppeld een 3D eenheid vormen. Elk van mijn plastieken die zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, toont een spel van lijnen, vlakken en volumes. In de buitenruimte bieden zij in het wisselende zonlicht, dat erop valt, verrassende effecten van de schaduwwerking’.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het is zwaar voor de kunstenaar


Hij plaatste in het verleden ook zijn werken in het water van de vijver aan het Handelsplein en in het Broersepark. Op de Beneluxbaan staan er werken van hem in het middenplantsoen. Tevens doet Backhuijs al jaren mee met de Amstelveense Atelierroutes. Dit jaar gaat hij ook meedoen aan de Kunstroute Aalsmeer 2013 en dat was de reden, dat de redactie natuurlijk ook zijn installatie in Aalsmeer moest bezoeken.

Rondom de Historische Tuin Aalsmeer zijn een heleboel bevaarbare waterkanaaltjes, die vroeger voor het vervoer van de bloemen heel handig waren. Heden worden de kanalen alleen nog voor pleziervaart gebruikt met kleine bootjes. Joep Backhuijs begeleidde de redactie en vertelde over zijn werk. Hij plaatste zijn kunstwerk in een bootje in een watertje net voorbij de werkplaats van de Historische Tuin. Dit kunt u straks zelf bekijken, als u de Kunstroute in Aalsmeer volgt.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Joep Backhuijs met zijn kunstwerk op het bootje


Na het plaatsen van het kunstwerk, nodigde Backhuijs de redactie uit om mee te gaan naar zijn nieuwe atelier eveneens in Aalsmeer. Vroeger had hij een vrij groot atelier in het oude schoolcomplex aan de Van Weerden Poelmanlaan in Amstelveen, maar daar kon hij niet meer blijven, net zoals zijn collega’s. De gemeente Amstelveen paste het atelierbeleid aan en is voornemens het gebouw te slopen. Daardoor werd een aantal kunstenaars dakloos voor wat atelier betreft.

backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het kunstwerk staat er strak en leuk tussen de verder behoorlijk vervallen houten gebouwtjes van de tuin


backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Joep tussen zijn aparte kunstwerken in het atelier in Aalsmeer


backhuijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het stalen paard van Joep in het raadshuis van Amstelveen


Backhuijs heeft nu in een oude grote kas, die niet meer voor bloementeelt wordt gebruikt en helemaal is verbouwd, op de 1ste etage een ruimte gehuurd. Als je daar loopt zie je, dat onder het dak van de kassen wanden zijn opgetrokken, die doen denken aan garages. Verder is er ook een autoreparatiebedrijf en opslag. Het atelier van Backhuijs is zeker vele malen kleiner dan hij in Amstelveen had. Het voordeel hier is, dat hij wel lekker kan lassen, boren en zagen, zonder, dat iemand klaagt over het kabaal.

Naast oude werk zagen wij nieuwe werken van Backhuijs en het is zeker, dat hij zijn creativiteit nog steeds verder uitwerkt. Het was een leuke ochtend, mede door de hartelijkheid van de kunstenaar en nu kunt u hier ook mee genieten van de werken gemaakt door Joep Backhuijs.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.